BALKAN: Vraća se etnička radikalizacija

BALKAN: Vraća se etnička radikalizacija

07/10/2018 Off By BERB

Američki analitičar Janusz Bugajski ocenio je da je Skoplje novo rusko uporište na Balkanu kao i da Kremlj računa na to da će Makedonija postati nova Republika Srpska.

 

– Ukoliko se blokira makedonski put ka zapadnim institucijama, nacionalne tenzije će porasti u celom regionu. Kremlj će uložiti dodatnu energiju da ugrozi krhka demokratska dostignuća na Zapadnom Balkanu, a EU i NATO će biti sve dalji”, kaže američki analitičar.

Bugajski je za podgoričku Pobjedu rekao da je niska izlaznost na referendumu dovela u pitanje sporazum sa Grčkom, ali i otvorena vrata NATO-a i EU.

“Ukoliko se sporazum ne podrži, zemlja će biti sve više izložena etničkoj radikalizaciji, regionalnoj nestabilnosti i mešanju Moskve. Jedini izlaz Zaeva može da bude pozivanje na vanredne izbore u novembru, iako to samo po sebi predstavlja rizičan predlog s obzirom na to da su nacionalisti ohrabreni bojkotom referenduma”, rekao je on.

On dodaje i da ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić i predsednik Kosova Hašim Tači postignu sporazum o promeni granica, neki albanski lideri i na Kosovu i u Makedoniji mogu da vide šansu za dalju etničku homogenizaciju, povezivanje teritorije, prenose agencije.

“Nacionalizam, separatizam će učiniti državu veoma podložnom uticajima Rusije. Moskva u Makedoniji vidi svoje uporište za borbu protiv NATO i EU. Kremlj može da računa da bi Makedonija mogla da preraste u drugu Republiku Srpsku”, rekao je on(Agencije).♦