“TENK” : Bivši premier Makedonije Nikola Gruevski pravosnažno – dve godine

“TENK” : Bivši premier Makedonije Nikola Gruevski pravosnažno – dve godine

06/10/2018 Off By BERB

 

Apelacioni sud u Skoplju potvrdio je presudu kojom je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski osuđen na dve godine zatvora zbog nezakonitosti u nabavci blindiranog automobila.

 

Sudski postupak vodio se protiv tadašnjeg premijera Gruevskog i ministarke unutrašnjih poslova Gordane Jankuloske, po optužnici Specijalnog tužilaštva za prisluškivane razgovore, zbog nezakonitosti u nabavci mercedesa, kupljenog 2012. godine i plaćenog skoro 600.000 evra.

O nabavci luksuznog automobila saznalo se 2015. kada je tadašnja opozicija objavila prisluškivani razgovor, u kojem Gruevski od Jankuloske traži da Ministarstvo unutrašnjih poslоva kupi mercedes koji bi on onda koristio, a da javnost to ne zna.

Prema navodima optužnice, Gruevski je kao premijer tražio od ministarke Gordane Jankuloske da imenuje osobu koja će obaviti nelegalnu nabavku novog blindiranog vozila, i favorizuje firmu “Mak Autostar LLC”.

Pored Gruevskog, u slučaju nazvanom “Tenk” za nezakonitu nabavku “mercedesa S600 gard”, na šest i po godina osuđen je bivši pomoćnik ministra policije Đoko Popovski, koji je potpisao ugovor o kupovini.

Njemu je Apelacioni sud smanjio kaznu na četiri godine i šest mjeseci.♦