BEOGRAD: Konferencija “Ka bezbednoj Srbiji”

BEOGRAD: Konferencija “Ka bezbednoj Srbiji”

05/10/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Na Konferenciji “Ka bezbednoj Srbiji” koju je organizovalo Udruženje “Nacionalna avangarda” učestvovali su najviši rukovodioci Srbije – predsednik Aleksandar Vučić, premijerka Ana Brnabić i ministar odbrane Aleksandsar Vulin.

Vučić je zadovoljan i kaže da je ovo dobra prilika za procenu bezbednosti Srbije:
– Čovek kad utuli glad, prva mu je misao kako da bude bezbedan. Država je organizovala zaštitu građana, tako da je svaki sektor pokriven. Ekonomska bezbednost povećana je jačanjem privrede, a sve se više govori o sivoj ekonomiji a to traži veću odgovrnost državne uprave. Bez zaštite u ovom sektoru nema ni dolaske novih investitora.

Na današnjoj konferenciji “Ka bezbednijoj Srbiji“, govorio je i ministar odbrane Aleksandar Vulin.
Smatra da je suštinso pitanje bezbednosti Srbije i celog regiona pitanje velike Albanije. Jer, kako je istako ” velika Albanija je ta koja izaziva duboku nestabilnost, duboku zabrinutost i odsustvo reakcije međunarodne zajednice na njeno stvaranje a to nas brine”.
– To je najozbiljnija pretnja miru na Balkanu. Stvaranje nove države, države koja da bi se formirala mora da obuhvati prostor današnje Albanije, delova Srbije, Crne Gore, Makedonije, čak jednog dela Grčke .
Vulin se osvrnuo i na izjave Hašima Tačija i Edija Rame o stvaranju nove velike albnske države, Ali, kaže ministar odbrane brine ga to što se o ovome vrlo malo govori u EU i međunarodnim forumima.
– Ako se sukobi na Balkanu budu ponovo oživeli, razlog će biti da neko želi da reši albansko nacionalno pitanje i da zanemari sva ostala nacionalna pitanja – istakao je Vulin.
– Legitimno pravo Srbije je da vodi računa o svojim sunarodnicima gde god da žive. Ne da se meša ni u čije odnose, menja granice, ali da brine o Srbima bez obzira gde god oni žive – rekao je je ministar odbrane.
Govoreći o bezbednosnim izazovima, kao glavne ministar je izdvojio nelegalno proglašenje nezavisnosti tzv. Kosova, islamski fanatizam, migrantske krizu, ali, kako je dodao, više od svega nepostojanje jasnih pravila i brutalno kršenje međunarodnog prava je najveći bezbednosni izazov na ovim prostorima i svakim drugim prostorima.

– Greši svako ko misli da bi ja jedan dan proveo na Andrićevom vencu ukoliko bi moja politika izgubila povrrenje naroda. U spoljnoj politici morali bi da vodimo računa o odnosima sa svim zemljama , naročito onima koji zapošljavaju najviše radnika kod nas. Nemačka je zaposlila 50.000 ljudi, SAD 22.000, Francuska 11.000. Sa Ruskom federacijom smo uspeli da održimo dobre odnose. Kada su im uvodili sasnkcije mi to nislo učinili. Sa Kinom nam je saradnja na najvišem nivou. Zahvalan sam njihovom Predsedniku što smo spasili Smederevsku železaru i spasili radna mesta za 10.000 ljudi. Privatizacija RTV Bora je nova nada za istočnu Srbiju. Danas nas brine odnos Beograd – Priština ne zato što nismo ispunili Briselski sporazum već zato što njima ne pada na pamet da ga ispune. Srbija treba da prati poteze onih koji mogu da izazovu sukobe. Moramo da istrpimo sve i da se pravimo kao da se ništa nije dogodilo posle svake provokacije. Ja nisam išao u Republiku Srpsku da to neki ne bi iskoristili za napad i provokaciju. Nesmemo da reagujemo nervozno i dajemo povode da nas napadnu. ♦