MAKEDONIJA: Danas referendum o imenu

MAKEDONIJA: Danas referendum o imenu

30/09/2018 Off By BERB

 

Građani Makedonije danas će izaći na referendum koji bi mogao biti prvi veliki korak u trajnom rešenju dugogodišnjeg spora između Skoplja i Atine o imenu ove bivše jugoslovenske republike.

 

Od građana se očekuje da odgovore na pitanje “Da li ste za članstvo u Evropskoj uniji i NATO-u, uz prihvatanje sporazuma o imenu između Makedonije i Grčke”.

Do referenduma je došlo pošto su što grčki i makedonski premijeri Aleksis Cipras i Zoran Zaev postigli, dogovor o imenu Makedonije, koja bi trebalo da se zove Severna Makedonija, a prema postignutom Sporazumu Makedonija zadržava identitet i jezik.

Tim sporazumom, rečeno je u junu kada je sporazum postignut, rešile bi se dugogodišnje napetosti između dve zemlje. Ali osim pozitivnog ishoda referenduma Zaev će morati da osigura dvotrećinsku većinu za izmenu Ustava u Sobranju.

Spor među državama traje 27 godina, a posljednjih deset Makedonija je u “čekaonici” za nastavak puta ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u, pa je postizanje dogovora ocenjeno kao dobar primer da se i za teška politička pitanja može da se postigne kompromis.

Pravo da se izjasni ima 1.806.337 građana, a da bi referendum bio uspešan mora da izađe najmanje polovina upisanih birača plus jedan, odnosno 903.169 i da “za” zaokruži najmanje 451.586 građana Makedonije(Agencije).♦