LSV: Prestanite sa verbalnim linčovanjem

LSV: Prestanite sa verbalnim linčovanjem

29/09/2018 Off By BERB

Liga socijaldemokrata Vojvodine traži da verbalno nasilje, u kojima prednjače vlast i mnogi mediji, prestane jer je to skoro siguran put, kako se to pokazalo na mnogobrojnim primerima, u fizičko nasilje.

Iscrtavanje meta na čelima političkih i ideoloških neistomišljenika kroz govor mržnje u tabloidnim medijima i političkim skupovima imalo je u skorijoj istoriji nekoliko žrtava koje nisu preživele ovaj linč. Ovo, naravno, ne abolira ostale aktere političke scene koji se služe istom matricom i prizemnim govorom mržnje.

Ako se setimo Ćuruvije, Đinđića ili Olivera Ivanovića, jasno je da je nepristojno danas ne reagovati na eskalaciju verbalnog nasilja, kojom se vlast obračunava sa svojim protivnicima. Na ovaj način ona stvara atmosferu u kojoj je dozvoljeno preći granicu verbalnog otvoreno provocirajući linč. Slučajevi streljanih političara počinjali su, takođe, verbalnim napadima sa političkih govornica i iz medija.

Liga socijaldemokrata Vojvodine osuđuje sve vrste agresije i verbalnog nasilja, bez obzira na to ko je njihov autor.

Ne može nam biti uteha da to nije samo naš specijalitet, jer se poslednji u nizu primera, slučaj Milorada Pupovca, odigrao u Zagrebu, kada je posle orkestrirane kampanje usledio i napad usred belog dana.

Napadi na javne ličnosti koje su otvoreno pokazale neslaganje sa vladajućom partijom i sistemom funkcionisanja države u poslednje vreme su sve češći i brutalniji. Na udaru su se našli glumci, reditelji, pisci, a bezobzirnost i bahatost u obraćanju iskazana je i opaskom ministra Đorđevića, koji je poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine Oleni Papuga u Skupštini rekao da ni ona ne razume ono što su joj napisali da pročita.

Agresija, javni linč i prostakluk je nešto što Liga socijaldemokrata Vojvodine neće tolerisati i protiv čega će se boriti bez obzira odakle dolaze(Press LSV).♦