KOSOVO: Tači bez podrške – sam samcat!

KOSOVO: Tači bez podrške – sam samcat!

23/09/2018 Off By BERB

 

Predsjednik Kosova Hašim Tači nema kod kuće skoro nikakvu podršku za razmenu teritorija sa Srbijom, prenose mediji na nemačkom. Protiv Tačijeve ideje su svi bitniji političari, nevladin sektor i mediji.

 

“On je prilično usamljen. Nakon što je kosovski predsednik Hašim Tači u jednom otvorenom pismu osnažio ideju o razmeni teritorija sa Srbijom, po ko zna koji put su se tome usprotivili političari vlasti i opozicije”, piše bečki list Standard.
„Lider stranke Samoopredjeljenje Aljbin Kurti najavio je demonstracije u Prištini za 29. septembar, a premijer Ramuš Haradinaj je ponovio da se sa promjenama mogu ponoviti tragedije prošlosti.”

Ideja, dodaje list, ne nailazi na podršku ni u Demokratskoj partiji Kosova (PDK) čiji je Tači predsednik.
„I predsednik parlamenta i potpredsednik PDK Kadri Veselji je sasvim protiv. Jedan od retkih koji podržavaju plan je nekadašnji šef diplomatije Petrit Seljimi. Iz Srbije se o tome praktično ništa ne može čuti.”

Nemački radio Dojčlandfunk emitovao je dvadesetominutnu reportažu Norberta Mapes-Nidika, novinara koji se ubraja u najbolje poznavaoce Balkana na nemačkom govornom području. On je razgovarao i sa Kadrijem Veseljijem koji je rekao: „Neće biti podijele i istovremeno neće biti Zajednice srpskih opština sa izvršnim ovlaštenjima.”

Radio prenosi reči Fljorine Duli iz Inicijative za stabilnost Kosova koja potcrtava da Tači nema nikakvu podršku za svoje prijedloge, ni u narodu ni u parlamentu.
„Svi znamo kako je Tači postao predsednik. Tu su korišteni svi načini zastrašivanja i to ne samo kosovskih političara već i stranih diplomata, sve kako bi Tači bio na vlasti.”

Tači nema podršku ni najvažnijeg lista u zemlji, dnevnika Koha Ditore. Agron Bajrami, glavni urednik tih novina, kaže:

„Iskreno: ako se dogovorimo da Albanci sa juga Srbije pristupe Kosovu, a da Srbi sa severa Kosova budu u Srbiji – kako onda objasniti Albancima u Makedoniji da oni nemaju to pravo? Ili Bošnjacima u Sandžaku?”

U reportaži se dalje navodi da su posebno Austrijanci kao što su evropski komesar Johanes Hana i predsednik Alksandera van der Belen, ohrabrivali ideju o razmeni teritorija, baš kao i visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

„EU to izričito dozvoljava! To protivreči svakoj balkanskoj politici EU i Zapada u posljednjih 25 godina! To je okretanje u antievropskom smeru”, dodao je Bajrami za Dojčlandfunk(DW).♦