SKUPŠTINA SRBIJE: povećanje penzija u oktobarskom čeku

SKUPŠTINA SRBIJE: povećanje penzija u oktobarskom čeku

21/09/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Skupština Srbije nastaviće zajedničku sednicu u ponedeljak 24. septembra, u 10 časova. Danas se vodila rasprava o više zakonskih predloga, među kojima su izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, izmene i dopune Zakona o visokom obrazovanju i izmene i odluke o finansijskom planu Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje.

 

Nezadovoljna opozicija: konferencija za medije

Donošenjem Zakona o izmenama i dopunama zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, biće ukinut Zakon o smanjenju penzija, i to najkasnije do 30. septembra 2018. Posle toga penzioneri oktobarski ček dobiti bez umanjenja koje je uvedeno 2014. godine.

Ministar za rad Zoran Đorđević naveo je kao primer da ako je u oktobru 2014. godine neko primao penziju od 50.000 dinara, sada će dobiti 53.954 dinara. On je dodao da su mere koje je vlada preduzela dale rezultate i da to daje vladi prostor da ukine prethodni zakon.

Raspravljalo se i o izmenama i dopunama Finansijskog plana Republičkog fonda za penzijsko i invalidsko osiguranje za 2018. godinu.

Đorđević je objasnio da je ključni razlog za potrebu rebalansa finansijskog plana PIO fonda ukidanje Zakona o privremenom uređenju penzija, jer je potreban viši iznos namenjen za isplatu neto penzija, a u okviru realnih prihoda i budžeta.

Opozicija kritikovala je izmene i dopune Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju, a šef poslanika DS Goran Ćirić ocenio je da se ukidanjem formule o usklađivanju penzija potpuno “lomi” penzijski sistem.

Rekao je i da nema odgovora na pitanje, a ni člana u izmenama zakona koji definiše način vraćanja oduzetih sredstava penzionerima, a procenjuje se da je to oko 200 miliona evra godišnje.

Dobra vest za stare studente. Dobiće još godinu dana da završe studije, i to je predviđeno izmenama i dopunama Zakona o visokom obrazovanju koje su na dnevnom redu Skupštine Srbije.

“Dosta je bilo razloga da se izmene donesu, reč je o malom broju studenata koji su došli do pred kraj i kojima bi po starom programu bilo omogućeno da završe studije. Iako smo pre dve godine bili stava da je to malo i neprimereno, Ministarstvo i (skupštinski) Odbor za obrazovanje složili su se da je ta jedna godina pedagoški dobra i poželjna”, rekao je ministar prosvete Mladen ŠŠarčević u Skupštini Srbije.

Vojislav Šešelj je objavio da je Srpska radikalna stranka (SRS) danas podnela inicijativu za ocenu ustavnosti Zakona o presađivanju ljudskih organa Ustavnom sudu Srbije.

Šešelj je novinarima u skupštini rekao da radikali smatraju da je taj zakon, koji je stupio na snagu 2. avgusta 2018. godine, protivustavan i da gazi osnovna ljudska prava, poput prava na život i lično dostojanstvo, te da je ministar zdravlja Zlatibor Lončar “prevario” skupštinu i građane, jer, kako je dodao, organi se uzimaju sa živih, a ne sa mrtvih ljudi.♦