POBJEDA: Trajni mir između Srbije i Kosova glavni je prioritet za EU

POBJEDA: Trajni mir između Srbije i Kosova glavni je prioritet za EU

21/09/2018 Off By BERB

 

U intervjuu za podgoričku Pobjedu evropski komesar Johanes Han rekao je da rezultat dijaloga Beograda i Prištine treba da bude trajno, održivo i realno rešenje u skladu sa međunarodnim pravom.

 

“Svaki sporazum mora biti specifičan i prilagođen, a ne presedan, i da doprinese regionalnoj stabilnosti i putu regiona ka EU. Strane zajednički definišu okvir za zajedničku saglasnost i javno su kazali da vide prioritete za trajno rešenje. Treba im dati prostor za dogovor o sadržaju sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji”, rekao je Han.

Han za Pobjedu nije želeo da komentariše moguće elemente pravno obavezujućeg sporazuma, ali je istakao da se Brisel trudi i nastaviće, kaže, intenzivno da radi kako bi Beograd i Priština postigli sveobuhvatan i održiv sporazum koji će podržati međunarodna zajednica i koji će u potpunosti sprovesti sve strane.

“Dozvolite mi da podsetim da se nijedna nova država ne može pridružiti Evropskoj uniji bez rešavanja bilateralnih pitanja”, rekao je Han.

Napomenuo je i da je stav visoke predstavnice Federike Mogerini koja posreduje u tom dijalogu jasan i da je, kaže, tako bilo od početka njenog mandata, a to je: “Zajednička akcija o trajnom miru između Srbije i Kosova i u regionu u celini glavni je prioritet za EU”.♦