BEOGRAD: Konferenciji o visokotehnološkom kriminalu

BEOGRAD: Konferenciji o visokotehnološkom kriminalu

20/09/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Ana Brnabić , na otvaranju konferencije o visokotehnološkom kriminalu i informacionoj bezbednosti “Poveži se sigurno”, izjavila da je digitalizacija jedan od prioriteta vlade, ali da pored svih prilika koje digitalizacija pruža, ona donosi i rizike sa kojima moramo da se suočimo.

Navela je da je Srbija među prvima uspostavila posebno Tužilaštvo – za borbu protiv visokotehnološkog kriminala, kao i posebno odeljenje u MUP-u za borbu protiv visokotehnološkog kriminala.

-MUP je više puta dobio priznanje za međunarodnu saradnju u borbi protiv sajber-kriminala i to najbolje govori o rešenosti Srbije da se bori protiv toga”, rekla je Brnabićeva.
MUP koristi sve kanale međunarodne saradnje u borbi protiv sajber-kriminala, sa Interpolom, Europolom i regionalnim organizacijama, kao i to da Srbija u oblasti informacione bezbednosti ima regulativu usklađenu sa regulativom EU, Konvencijom Saveta Evrope i međunarodnim standardima.
Podsetila je da je, između ostalog, doneta Strategija razvoja informacione bezbednosti do 2020. godine čime je ispunjena obaveza u procesu pristupanja EU, da je 2016. usvojen Zakon o informacionoj bezbednosti, a u okviru RATEL-a formirana služba za informacionu bezbednost i tehnologije, koji je deo međuanrodne organizacije za saradnju u toj oblasti.

Ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović izjavio je da je Specijalno odeljenje MUP-a za borbu protiv visokotehnološkog kriminala tokom 2018. podnelo 77 krivičnih prijava protiv 82 lica.

Za prethodnih 10 godina, koliko postoji, to odeljenje podnelo 881 krivičnu prijavu protiv 1906 lica.

Ministar je naglasio da je u akciji “Armagedon” koje bori protiv seksualne eksploatacije maloletnih lica u pornografske svrhe do sada podneta 191 krivična prijava i uhapšeno 168 lica.♦