SEDNICA VLADE: Minimalna cena neto rada – 155,30 dinara

SEDNICA VLADE: Minimalna cena neto rada – 155,30 dinara

14/09/2018 Off By BERB

 

Vlada Republike Srbije usvojila je na današnjoj sednici odluku o visini minimalne cene rada za period januar-decembar 2019. godine. Predviđa se da minimalna cena rada, bez poreza i doprinosa za obavezno socijalno osiguranje iznosi 155,30 dinara (neto) po radnom času. Povećenje od 8,6 odsto primenjivaće se od 1. januara 2019. godine.

 

Vlada je usvojila i Osnovu za zaključivanje Sporazuma između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije i Evropske organizacije za nuklearna istraživanja (CERN). Predviđena je saradnja na terenu uključujući i kontekst programa CERN-a za nastavnike i učenike sredljih škola i srodne nastavne i terenske aktivnosti. Za potpisnika sporazuma ovlašćen je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Na sednici je usvojen Predlog zakona o centralnom registru obaveznog socijalnog osiguranja. Usvajanjem ovog zakona obezbediće se jedinstvena baza podataka o obveznicima doprinosa za obavezno socijalno osiguranje, osiguranicima i osiguranim licima u koju se podaci unose i čuvaju i dnevno elektronski ažuriraju.

Vlada Srbije danas je usvojila Strategiju za borbu protiv visokotehnološkog kriminala za period 2019-2013. godina, sa akcionim planom. Donošenje ovako značajnog dokumenta, pored usklađivanja zakonodavstva s međunarodnim standardima, ima za cilj da ojača svoje operativne kapacitete i deluje proaktivno-u pogledu sprečavanja seksualnog zlostavljanja dece na Internetu.

Nacionalna sportska priznanja, prema odluci Vlade Srbije, biće dodeljena Anji Pešić, rođenoj Spasojević i Ivani Đerisilo za osvojene bronzane medalje na Svetskom prvenstvu u odbojci u Japanu 2006. godine i Vladi Petkoviću za osvajanje bronzane medalje na Evropskom prvenstvu u odbojci koje je održano 2007. godine u Ruskoj Federaciji.(Press Vlada)