LSV: Centralizovana Srbija krši evropsku Povelju o lokalnoj samoupravi

LSV: Centralizovana Srbija krši evropsku Povelju o lokalnoj samoupravi

12/09/2018 Off By BERB

Liga socijaldemokrata Vojvodine smatra da je ideja o ravnomernom regionalnom razvoju, koju zagovara Vlada Republike Srbije, samo politički pamflet koji ne može dovesti do kvalitetnih rešenja, navodi u svom obraćanju medijima potpredsednik Izvršnog odbora Glavnog odbora Lige socijaldemokrata Vojvodine Aleksandar Marton i dodaje:

 

“Ministar u Vladi Milan Krkobabić, zadužen za ravnomerni ekonomski razvoj, pokušava da ubedi javnost da je vlast opredeljena za razvoj svih regiona. Sa druge strane, potpuno je jasno da Vlada sprovodi politiku apsolutne dominacije Beograda nad drugim krajevima Republike Srbije.
Teško da se može govoriti o ravnomernom regionalnom razvoju u trenutku kada se u Beogradu sprovode kapitalni projekti, čija vrednost dostiže astronomske iznose. U Beogradu niču delovi grada koji podsećaju na Dubai, a u ostatku zemlje nisu rešeni osnovni problemi.

Beograd dobija nebodere, a Zrenjanin ili Glogonj nemaju zdravu pijaću vodu!

Da Vlada istinski želi regionalizaciju, započela bi kvalitetnu i sveobuhvatnu javnu raspravu na ovi temu. Sve dok se izbegava razgovor o decentralizaciji, jasno je da će postojati ogromne razlike u razvoju regiona.

LSV traži da Vlada istinski započne razgovore na temu ravnomernog regionalnog razvoja i decentralizacije. Nastavak trenutne politike Vlade, samo šteti našoj zemlji i dovodi do kršenja Evropske povelje o lokalnoj samoupravi, koju je Srbija ratifikovala još pre 11 godina i obavezala se na zaštitu lokalnih i regionalnih samouprava”.♦