MAKEDONIJA: Američki ministar odbrane dolazi da smanji ruski uticaj na referendum o imenu

MAKEDONIJA: Američki ministar odbrane dolazi da smanji ruski uticaj na referendum o imenu

12/09/2018 Off By BERB

 

Američki ministar obrane Džems Matis najavio je juče da će posetiti Makedoniju pre referenduma 30. septembra o promeni imena zemlje izražavajući zabrinutost sumnjivim ruskim mešanjem u to glasanje koje Moskva neće.

 

Makedonija je zakazala referendum o vladinom dogovoru sa Grčkom da promeni ime u Republika Severna Makedonija što bi joj moglo da otvori vrata za pristupanje NATO-u i Evropskoj uniji.

“Zabrinjava me to…Ta vrsta razdora koju Rusija prakticira od Estonije do Sjedinjenih Država, od Ukrajine i sada do Makedonije, uvek se prilagođava specifičnoj situaciji i uvek je neprihvatljiva”, rekao je novinarima Matis koji će posetiti Makedoniju tokom vikenda.

Mattis je rekao da želi jasno da pokaže da Sjedinjene Države podržavaju makedonski narod.

NATO je pozvao Makedoniju da započne pristupne pregovore sa Savezom, ali je rekao da prvo mora da promeni svoj ustav i usvoji novo ime. EU je isto tako rekaoda će postaviti datum za pristupne pregovore Makedonije u očekivanju sprovođenja sporazuma o imenu.

Ruski ambasador u Skoplju kritikovao je želju Makedonije da se priključi NATO-u rekavši kako bi mogla da postane “legitimna meta” ako se odnosi između NATO-a i Rusije još pogoršaju.

U junu je Grčka proterala dvojicu ruskih diplomata i zabranila drugoj dvojici ulazak u zemlju optuživši ih za upletanje ohrabrivanjem protesta i podmićivanjem neimenovanih funkcionera kako bi sprečili sporazum s Makedonijom.

Rusija je odbacila da je učinila bilo što loše i uzvratila proterivanjem Grka (Agencija).♦