TAČI: Preševska dolina odlučna da pristupi Kosovu

TAČI: Preševska dolina odlučna da pristupi Kosovu

11/09/2018 Off By BERB

 

Predsednik Kosova Hašim Tači objavio je da su “lideri Preševske doline odlučni da pristupe Kosovu”. Potvrdio je to, pišu kosovski mediji, nakon sastanka koji je s čelnicima albanske zajednice na jugu Srbije imao u Prištini.

 

“Veliko je zadovoljstvo zbog susreta sa svim liderima albanske zajednice u Preševskoj dolini. Primetio sam njihovu odlučnost u traženju zanemarenih prava, uključujući pravo na pristupanje Kosovu putem međusobno dogovorenog procesa korekcije granice u okviru dijaloga između Kosova i Srbije”, napisao je Tači na Twitteru. Prema njegovim rečima, šanse za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom su “minimalne i gotovo nemoguće, ali vredi pokušati”. Radio-televizija Kosova na srpskom jeziku prenela je Tačijeve reči po kojima je čelnicima Albanaca s juga Srbije, “koji bi želeli da budu deo Kosova”, rekao da im “ne može ništa obećati”.

“Radi ćemo na tome, a za to je potrebno jedinstvo na Kosovu i u Preševskoj dolini”, naveo je Tači na konferenciji za novinare. Još je dodao kako “neće biti podele ili razmene teritorije”.(Agencije)♦