INTERPOL: Srpska policija među deset najačih

INTERPOL: Srpska policija među deset najačih

11/09/2018 Off By BERB

 

Potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar unutrašnjih poslova dr Nebojša Stefanović i predsednik Međunarodne organizacije kriminalističke policije INTERPOL Meng Hongvej istakli su danas u Beogradu da je srpska policija već petu godinu zaredom među deset najboljih članica INTERPOLA.

 

„Republika Srbija ima jaku, snažnu i intenzivnu saradnju sa INTERPOL-om. Samo u ovoj godinu, do kraja avgusta, po međunarodnim poternicama na zahtev Republike Srbije uhapšeno je 149 osoba, dok smo mi po međunarodnim poternicama drugih država uhapsili 67 lica na teritoriji naše zemlje“, istakao je Stefanović.

Ministar je istakao da Republika Srbija pridaje izuzetan značaj saradnji sa INTERPOL-om, jer je ta organizacija omogućila neuporedivo brži protok i razmenu informacija o osobama koja predstavljaju bezbednosni rizik ili su počinile neko krivično delo.

„Srbija namerava da nastavi apsolutno jačanje i regionalne policijske saradnje, za koju smatramo da je veoma značajna, posebno kroz svakodnevne kontakte i razmenu informacija između kriminalističkih policija država iz našeg okruženja. To je garant da ćemo kroz smanjivanje birokratije, ubrzavanje informacija i procedura imati bržu i efikasniju saradnju“, rekao je Stefanović.

Ministar je najavio da će Republika Srbija, u susret narednoj Generalnoj skupštini INTERPOL-a koja će se ove godine održati u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, uputiti pismo svim državama članicama INTERPOL-a u kojem će istaći svoju argumentaciju protiv zahteva takozvane države Kosovo za prijem u ovu međunarodnu policijsku organizaciju.

„Uputićemo pismo koristeći argumente koji su utemeljeni u međunarodnom pravu, rezolucijama Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i rezolucijama koje je Generalna skupština INTERPOL-a usvojila na prošlogodišnjem zasedanju, a koje kažu da samo država članica Ujedinjenih nacija može postati članica INTERPOLA. Dakle mi samo želimo poštovanje međunarodnog prava i ja sam Hongveja obavestio, naravno poštujući neutralnost predsednika INTERPOLA, o našim argumentima i o tome da će Srbija uputiti pismo svim državama članicama ove međunarodne organizacije“, istakao je Stefanović.

Stefanović je naglasio da MUP Srbije ima snažnu i jaku saradnju i sa predsednikom INTERPOLA Hongvejom, koji je ujedno i predstavnik Ministarstva javne bezbednosti Narodne Republike Kine, i dodao da je ponosan na saradnju između dva ministarstva.(Press MUP)♦