VOJNA AKADEMIJA: Letele su šapke – Srbija dobila najmlađe oficire!

VOJNA AKADEMIJA: Letele su šapke – Srbija dobila najmlađe oficire!

08/09/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Tradicionalnim bacanjem šapki u vazduh danas je ispred Narodne skupštine završena promocija najmlađih oficira Vojske Srbije.

 

Svečanosti su prisustvovali predstavnici državnog vrha, vojnog rukovodstva, gosti iz zemlje i inostranstva, kao i rodbina, prijatelji i građani.

Prisutni su bili i predsednica Narodne skupštine Maja Gojković, ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, ministar za rad Zoran Đorđević, ministarka pravde Nela Kuburović….

Obraćajući se najmlađim oficirima Vojske Srbije Aleksandar Vučić je poručio je da su budući oficiri odlučili da služe otadžbini i da svojim znanjem, veštinom i snagom svog morala i rodoljublja štite nezavisnost i slobodu Srbije. U prve oficirske činove promovisano je ukupno 131 kadet i kadetkinja Vojne akademije i Medicinskog fakulteta VMA.


“Danas ćete prvi put na nebu Srbije a u vašu čast dragi kadeti, moći da vidite i tri ‘miga 29’ kako zajedno lete i naše ‘galebove’ i naše ‘orlove’. Uz iskrenu posvećenost svih zemalja u regionu moguće je ostvariti nove odnose i trajni mir kao maksimalnu vrednost”

Načelnik Vojne akademije pukovnik Miroslav Talijan, je rekao da je ova generacija mladih oficira uspela da valorizuje i unapredi sve svoje vrednosti i kvalitete koje je ponela iz kuće i sa prethodnog školovanja.

Kako je dodao, na Univerzitet odbrane došli su jako dobri, a sa njega izlaze još bolji.

Maša Ilić, jedna od najboljih među kadetima 139. klase Vojne akademije čiji je opšti uspeh tokom studija 9,81, poručila je budućim oficirima da veruju u sebe, jer jedino tako mogu da se izbore sa preprekama koje stoje na putu ka uspehu.

“Budite hrabri, pošteni i nesebični jer, prema rečima Jovana Dučića, ‘čovek koji nije hrabar ne može biti ni pošten jer su za poštenje potrebne žrtve kakve kukavica ne može da podnese'”, istakla je Ilićeva.

Ove godine Vojnu akademiju će završiti 102 kadeta i kadetkinja 139. klase Vojne akademije, među kojima su dvojica kadeta iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine i jedan iz MUP-a Republike Srpske.

Medicinski fakultet VMA završiće 29 mladića i devojaka 4. klase Medicinskog fakulteta VMA.


Najbolji kadeti 139. klase Vojne akademije: Prva u rangu: Maša Ilić, opšti uspeh 9,81; studijski program Javne finansije. Rođena 1995. godine u Novom Sadu.

Druga u rangu: Katarina Janković, opšti uspeh 9,69; studijski program Menadžment u odbrani, modul Artiljerija. Rođena 1995. godine u Šapcu.

Treći u rangu: Dejan Malidža, opšti uspeh 9,67; studijski program Javne finansije. Rođen 1995. godine u Kikindi.

Najbolji u rangu po vidovima i službama su: U vidu Kopnena vojska, Aleksandar Nuždić, opšti uspeh 9,65; studijski program Menadžment u odbrani, modul Artiljerija. Rođen 1995. godine u Novom Sadu.

U službama, Dušan Miljković, opšti uspeh 9,60; studijski program Vojnoelektronsko inženjerstvo, modul Informacioni sistemi. Rođen 1995. godine u Leskovcu.

Najbolji na Medicinskom fakultetu VMA su: Sanja Milutinović, opšti uspeh 10,00. Rođena 1993. godine u Užicu.

Nevena Nikolić, opšti uspeh 9,98. Rođena 1993. godine u Užicu.

Nikola Trifunović, opšti uspeh 9,94. Rođen 1993. godine u Šapcu.

Najboljima u rangu uručene su oficirske sablje, najuspešnijim kadetima po vidovima i službama pištolji sa posvetom, a najboljim kadetima Medicinskog fakulteta dodeljeni su paradni bodeži.