PETAK U BRISELU: Šta će Tači i Vučić “časkati” sa Mogerinijevom?

PETAK U BRISELU: Šta će Tači i Vučić “časkati” sa Mogerinijevom?

05/09/2018 Off By BERB

 

Uprkos najavama, na sastanku između predsednika Kosova Hašima Tačija i Aleksandra Vučića neće se razgovarati o „korekciji granica“ i Asocijaciji opština sa srpskom većinom, piše prištinski dnevnik Zeri.

 

Kancelarija predsednika Tačija najavila je da će se na sastanku prekosutra razgovarati o modalitetima za postizanje konačnog sporazuma sa Srbijom.

Tači, prethodno je najavio da će u septembru u Briselu predstaviti ideju korekcije granica, što znači ujedinjenje Preševske doline sa Kosovom.

Međutim, na sastanku u petak neće da razgovara o „korekciji granice“, niti o osnivanju Asocijacije većinski srpskih opština.

To je barem ono što su iz Kancelarije predsednika Tačija izjavili dnevniku Zeri:

Korekcija granica i Asocijacija neće da budu na pregovaračkom stolu.“

Dalje, Predsedništvo kaže da će se na sastanku 7. septembra razgovarati o modalitetima postizanja konačnog sporazuma sa Srbijom.

Tači je juče rekao da će na sastanku 7. septembra da predstavi ideju o „korekciji granica“, dok je Vučić najavio da će uskoro doći do konkretnog predloga sporazuma sa Kosovom.

Komesar EU za proširenje, Johanes Han, ne očekuje od predsednika Kosova, Hašima Tačija i predsednika Srbije, Aleksandra Vučića da u petak postignu sporazum, piše list Lajmi.

Han ne očekuje sporazum u novoj rundi dijaloga i kaže da će za put ka sporazumu da bude potrebno nekoliko meseci.

Kaže da će sporazum između Prištine i Beograda da traje nekoliko meseci i da bi obe strane trebalo da nastave da rade za sporazum.

Prema njegovim rečima, još je mnogo pitanja koja bi trebalo da se reše u vezi s nedavnom javnom raspravom o korekciji granica.

Han očekuje da će se u novoj rundi dijaloga sa visokom predstavnicom Evropske unije razgovarati o aktuelnim političkim pitanjima o kojima se raspravlja izvor (Kossev).♦