SPC U AMERICI: Protiv razgraničenja – otvoreno pismo Senatu i Kongresu

SPC U AMERICI: Protiv razgraničenja – otvoreno pismo Senatu i Kongresu

04/09/2018 Off By BERB

 

Srpske parohije i organizacije u SAD su se 31. avgusta izjasnile protiv ideje “razgraničenja”, odnosno „korekcije granica“ zajedničkim pismom upućenim američkom Senatu, Kongresu i pojedincima u administraciji.

Napisali su:

Poštovani Senatori, Predstavnici u Kongresu i zvaničnici u Administraciji:

Kao lideri srpskih pravoslavnih parohija i srpsko-američkih organizacija širom Sjedinjenih Država, obraćamo vam se da apelujemo za zaštitu bezbednosti, ljudskih prava i verskih sloboda srpskog stanovništva na Kosovu i Metohiji, kao i da izrazimo naše čvrsto protivljenje predloženoj podeli te teritorije.

Već devetnaest godina je srpski narod na Kosovu i Metohiji sistematski lišen svojih najosnovnijih ljudskih prava – uključujući pravo da se slobodno mole Bogu, da koriste svoju imovinu, pa čak i prava da posete svoje domove i crkve od kojih su nasilno prognani. Uznemiruje nas da posle više godine dijaloga, i nakon pristajanja vlasti u Prištini da primenjuju standarde za zaštitu Srba koje su saglasne sa evropskim i međunarodnim normama o ljudskim pravima, kosovski Srbi nastavljaju da se suočavaju sa diskriminacijom, pretnjama nasilja, napadima na osnovno ljudsko dostojanstvo i egzistenciju, kao i opšti nemar vlasti za vladavinu prava.

U tom kontekstu, mi se odlučno protivimo predloženoj teritorijalnoj podeli Kosova i Metohije koje bi uzrokovalo masovni egzodus i unutrašnje proterivanje stanovništva – kao što su sve istorijske podele učinile. Ovaj scenario bi naše najvažnije crkve, manastire i sveta mesta ostavio izložene i podložne napadima, bez osnovnih pravnih i institucionalnih zaštita ovog 21. veka, i bio bi suprotan sa RSBUN 1244 i Porukom svetog arhijerejskog Sabora o Kosovu i Metohiji od 13. maja 2018. godine.

Vekovima srpska pravoslavna Crkva deli sudbinu hrišćanskog stanovništva Kosova i Metohije promovišući mir, pomirenje i dostojanstvo svakog pojedinca kao neponovljivog čoveka, stvorenog po Božijoj slici i prilici. Mi smatramo da, kao minimum, taj glas Crkve isto zaslužuje da bude saslušan od strane zvaničnika i odlučilaca dok razmatraju vitalna pitanja koja će uticati na njen život.“(Radio KIM)♦