NOVI SAD: Žeželjev most ponovo radi!

NOVI SAD: Žeželjev most ponovo radi!

01/09/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i komesar EU za proširenje Johanes Han otvorili su danas novoizgrađeni Žeželjev most u Novom Sadu.


Pre devetnaest godina most je srušen u NATO bombardovanju. Kada ga je 1961. godine arhitekta Branko Žeželj pustao u promet, govorio je da je to najači most i da to dokaže čamcem se spustio pod most dok su gore tutnjale kolone najtežih vozila. POsle 38 godina NATO ga je dvanaest puta bobardovao kako bi ga srušio.

Joahanes Han je rekao na otvaranju da ne može da zamisli bolji simbol od mosta za proces evrointegracija.

-Ovaj divan most povezuje dve stane reke ali isto tako i vašu zemlju sa susedima i Evropskom unijom i evropskom porodicom”.

Han je rekao da on i predsednik Srbije nisu tu samo da otvore jedan infrastrukturni objekat, već most koji je “simboličan za evropsku budućnost” Srbije.

“Danas sedimo jedan pored drugog kao partneri, Sribja napreduje na putu ka EU, mi gradimo mostove s vama, ne samo za vas”, rekao je Han.

Dodao je da će most doneti veliku dobrobit za Novi Sad, da će imati veliki uticaj na kvalitet života gradjana, saobracaj će biti brži i lakši i smanjiće zagadjenje, kao i da on predstavlja ključnu vezu transevropske železnice. On je takodje u sastavu deonice Beograd-Subotica-Budimpešta, strateškog evropskog pravca.

Han je podsetio da je EU za most dala bespovratnih 35 miliona evra ocenivši da je to dobro potrošen novac jer je “investicija za našu zajedničku budućnost”.

“Ovo je samo mali deo pomoći koji EU pruža Srbiji, od 2007. mi smo dali oko 2,2 milijarde evra u bespovratnim sredstvima a ta suma će porasti na tri milijarde do 2020,” rekao je Han.

Predsednik Aleksandar Vučić rekao je na otvaranju mosta za drumski saobraćaj da taj most simoblizuje put brže, moderne, prosperitetne Srbije, ali i ispravljanje istorijske nepravde koja se dogodila NATO bombardovanjem.



“Ništa nam danas nije više potrebnije nego mostovi, mostovi preko svih naših razlika, kojih je Srbija puna i onih ka našoj budućnosti, ka našim težnjama i ciljevima, ka miru, modernoj i uspešnoj zemlji vrednih ljudi”, rekao je Vučić na ceremoniji otvaranja mosta kojoj je prisustvovao veći broj građana.

On je kazao da je Žeželjev most preko Dunava simbol “ubrzane, povezane i Srbije iznad provalije”.

Ceremonija puštanja u promet obeležena je i puštanjem balona. Prisustvovali su pored Vučića i Hana i šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici, predsednica Skupštine Srbije Maja Gojković, predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, ministri Srbije, predstavnici diplomatskog kora…

Novi most je čelične konstrukcije, nalazi se na pet stubova, dugačak je 474, a širok 31,45 metara.

Puna cena mosta je 54 miliona evra, a više od polovine novca dala je Evropska unija.♦