BOLNO SEĆANJE: Svetski dan nestalih

BOLNO SEĆANJE: Svetski dan nestalih

30/08/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Međunarodni dan nestalih u Beogradu je obeležen Komemorativnim skupom nestalih kojoj je prisustvovala i predsednica vlade Ana Brnabić.

 

Na Balkanu je viš e od 60 udruženja porodica nestalih. Predsednik Komisije za nestala lica Veljko Odalović rekao je da je u mrtvačnicama širom nekadašnje Jugodlavije 30.000 tela za koja se ne zna ko su – a nekome pripadaju. KFOR se nije trudio da pomogne porodicama. Pre dva meseca u Đakovici je nađena masovna grobnica kojoj niko nije mogao da priđe jer ju je od 11.jula 1999. čuvao KFOR. Nađena je i dokumentacija o ubijanju u zatvorima onih koji se danas vode kao nestali, a imaju svoje ime.
Odlavić kaže da je Srbija otvorila sve arhive SUP-a , vojske, grobalja, bolnica, tužilaštva i predala 2.500 dokumenata onima koji su ih tražili. Međutim,ostali u regionu ne rade tako. Rasuta groblja nalaze se svugde i Srbija traži da se ona istraže. Samo u Hrvatskoj je 458 grobnica sa srpskim telima kojima još ne aju pristup. Srbija imala snage da pronađe 900 tela kosovskih Albanaca na svojoj teritoriji. Predstavnici porodica nestalih traže da se sve ovo ispita ali smatraju da je neukusno slike nestalih iz Srbije držati na imrovizanim panoima pred Skupštinom.

Svima je žao što u Hrvatskoj ne žele ili nisu u stanju da daju podatke o ubijanima i nestalima. Samo je u Oluji nestali 1100 Srba, a kazna je izrečena samo jednom ubici.

Premijerka Ana Brnabić smatra da je važno zapisati sve ove priče, da ostanu kao deo kolektivnog pamčenja:
– Tužno je što nisu istražene sudbine nestalih i što se o njima nije moglo slobodno govoriti. Vlada će o ovome voditi više računa. Komisija za nestale dobiće bolje uslove rada. Ali ne sme se ova nesreća politizovati,upotrebljavati za političke bodove.Nestali su jedno od poslednjih nezatvorenih poglavlja ratovanja. Dok se ono ne zatvori nećemo moći krenuti ka budućnosti. Vreme je za novi početak ali ga neće biti dok ne shvatimo da moramo imati sažaljenja i prema drugima. Moramo hrabriti oproštaj a ne ljutnju.♦