POSLE NESREĆE U NARODNOJ BIBLIOTECI: Konferencija za medije u Ministarstvu kulture – ko je moralno odgovoran za smrt radnika?

POSLE NESREĆE U NARODNOJ BIBLIOTECI: Konferencija za medije u Ministarstvu kulture – ko je moralno odgovoran za smrt radnika?

30/08/2018 Off By BERB
Ranka Čičak

 

Ministar kulture Vladan Vukosavljvić, sa rukovodiocima svog Ministarstva i Narodne biblioteke održao je danas konferenciju za novinare na kojoj je saopštio da o nedavnoj pogibiji dva radnika zbog koje bibliotka još ne radi ne mogu da kažu ništa sve do kraja istrage.

On j ponovio da su postrojenja za hlađenje i ventilaciju održavala dve firme već četiri godine, ali da su one pobeđivale na tenderu svake godine posebno.

Direktor biblioteke Laslo Blašković rekao je da je poslednja kontrola MUP-a bila 2015. godine i kako je najvaljna nova kontrola on je pozvao firme koje održavaju postrojenja za hlađenje da provere u kakvom su stanju. Tako je i došlo do pogibije dva radnika ugušena plinom.
O drugim detaljima nije hto da govori dok se ne završi ustraga.
Malo je novinara o ovoj situaciji postavlo pitanje. Novinarka Novosti uznemirila je organizatore jednostavnim pitanjm o moralnoj i ličnoj odgovornosti za događaj. Ona je potsetila i na to da se ne zna koliko u biblioteci ima knjiga i hoće li se i kada proširiti postojeći depo. Direktor Blašković rekao je da proširenje depoa nije mali posao:
– Kada sam počeo da radim pre četiri godine rekli su mi lažnu informaciju da biblioteka ima od 4 do 18 miliona knjiga. Zamislite iako svakih 10 godina treba praviti reviziju knjižnog fonda, jer je to preduslov da se depo širi, revizija nikads nije urađena. Otišao sam kod tadašnjeg predsednika države Tomislava Nikolića koji je bio i pokrovitelj biblioteke i tražio mu eksterni depo. Sa njegovom sekretaricom sam pregledao mnoge prostore ali nisu odgovarali. Obraćao sam se i tadašnjem ministru kulture Ivanu Tasovcu ali uzalud.Tek prošle godine u razgovoru sa gradskim urbanistom doznao sam da bi se depo mogao izgraditi u nastavku prema Karađorđevom parku i da treba voditi računa o izgledu zgrade jer je ona pod zaštitom države.

Ministar Vukosavljević svu krivicu za neodgovornost svaljuje na bivše vlasti ali kaže da o tome nema vremena da razmišlja, jer treba raditi. On se čudi što su i Narodni muzej kao i Muzej savremena umetnosti decenijama bili zatvoreni i kaže da su imali prednost da se što pre otvore. Sada je u strategiji Ministarstva izgradnja novog depoa Narodne biblioteke i Vukosavljević tvrdi da nedavni požar nij bio povod da se gradi depo. Biblioteka ostaje zatvorena za posetioce i službenike, a ministar se nada da to neće trajati više od nekoliko nedelja. Stručnjaci treba da utvrde da li su postrojenja za hlađemje ispravna i upotrebljiva, a o odgovrnosti pojedinaca oglasiće se MUP.♦