52BITEF18: Može li pozorište bez glumaca?

52BITEF18: Može li pozorište bez glumaca?

29/08/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Na današnjoj konferenciji za medije potvrđeno je da će Pedeset drugi Bitef ove godine biti održan od 13. do 22. septembra pod sloganom „Svet bez ljudi“.

 

U ovogodišnjoj selekciji će se naći deset predstava, a dominiraće komadi političkog pozorišta, muzičkog pozorišta, ali i predstave posebno rađene za pozorišne prostore.

Rečeno je da će se u drugom delu festivala posebno izdvajati jedna umetnička celina koja stoji na prelazu između izvođačkih i vizuelnih umetnosti, a koju odlikuje upravo „smrt izvođača“ — blok pozorišnih instalacija. Publika će imati priliku da pogleda čak tri pozorišne predstave, neke od njih rađene u produkciji značajnih evropskih pozorišnih institucija – berlinsko pozorište HAU i švajcarsko pozorište Vidi iz Lozane. Sve tri produkcije isključuju prisustvo glumaca na sceni, što otvara prostor za polemiku o ulozi glumca u savremenom pozorištu.

Bitef će 14. septembra zvanično otvoriti francuska predstava „Svita br. 3 „Evropa“ Žorisa Lakosta, koja obuhvata 28 numera, a svaka je posvećena jednoj članici EU, ukazujući na to kako odustajemo od vrednosti Evropske unije.

Konferenciji je prisustvovala gospođa An Loren Viguru, ataše za kulturu u Francuskom institutu u Srbiji. Rekla je da je ova predstava sačinjena od materijala koji je reditelj, zajedno sa drugim umetnicima, skupljao iz čitavog sveta.

Ambasadorka Izraela u Srbiji gospođa Alona Fišer Kam, rekla je da joj je veoma drago što je ovogodišnji beogradski internacionalni pozorištni festival u glavni program uvrstio predstavu „Pa'am“ („Jednom davno“) mladog izraelskog multimedijalnog umetnika Nadava Barnee.

„Reditelj je vrlo mlad, a što je interesantno, bavi se uglavnom temama vezanim za smrt. Ova instalacija u kojoj nema živih izvođača na sceni sastavljena je iz uspomena tri značajna izraelska umetnika — tu se prepliću njihova intimna sećanja i političko, kolektivno sećanje. Fragmenti sećanja sežu između života i smrti i između prošlosti i sadašnjosti“, ocenila je ambasadorka Izraela.

Posetioci Bitfa videće predstavu „Večna Rusija“ u produkciji nemačkog teatra Hau Hebel am Ufer, a u režiji Marine Davidove.

Frank Bauman, direktor Gete instituta, koji je dugogodišnji partner Bitef festivala, zaključio je da je Bitef politički orijentisan jer mora da bude, tako da i obe nemačke produkcije dovode izuzetno političke predstave.

Obratili su se još i direktor i umetnički direktor festivala, Miloš Latinović i Ivan Medenica, koji su najavili prateće programe ove međunarodne pozorišne manifestacije.

Pored već dobro poznatih segmenata „Bitef Polifonija“, „Bitef Biblioteka“, „Showcase domaćih pozorišta“, publika će narednog meseca imati prilike da prisustvuje i Filozofskom teatru, tribini „Međuprostor vizuelne umetnosti i teatra“, „EU dan na Bitefu“, predstavljanju projekta „Digitalizacija Bitefa“ i „Vivisekcija Bitef organizma“.♦