KOSOVO: Opozicija “vezuje” ruke Tačiju u pregovorima sa Vučićem

KOSOVO: Opozicija “vezuje” ruke Tačiju u pregovorima sa Vučićem

29/08/2018 Off By BERB

Opozicione stranke danas (Sreda 29. avgust) će zatražiti održavanje vanredne sednice Skupštine Kosova. Traži će da se usvoji rezolucija kojom će se predsedniku Kosova zabraniti da u dijalogu o normalizaciji odnosa sa Srbijom razgovara o podeli ili o korekciji granica. Ovo je medijima izjavio šef poslaničke grupe Demokratskog saveza Kosova (DSK), Avdulah Hoti.

 

Traži se da se ta sednica održi 4. septembra, tri dana pre susreta predsednika Kosova i Srbije u Briselu.

Opozicione stranke DSK, Samoopredjeljenje i Socijaldemokratska partija Kosova su prikupile potpise za zahtev za održavanje vanredne sednice i sutra će ih predati sekretarijatu kosovskog parlamenta.

Hoti je rekao da je usuglašen tekst rezolucije u kojoj se kaže da niko nema mandat da pregovara o teritoriji Kosova.

Opozicione stranke nemaju potrebnih 61 glas za usvajanje rezolucije pa će zato zatražiti podršku poslanika Alijanse za budućnost Kosova, čiji je lider premijer Ramush Haradinaj, kao i Socijaldemokratske inicijative, koji su se izjasnili protiv promena ili korekcije granice. Sa ovom podrškom rezolucija bi mogla da se usvoji i time da se zabrani predsedniku Kosova Hašimu Tačiju da na sastanku sa predsednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem stavi i pitanje granice(Agencije).♦