DEJAN ČAPO IZ LSV: Zrenjaninska vlast nesposobna da zaštiti prava manjina

DEJAN ČAPO IZ LSV: Zrenjaninska vlast nesposobna da zaštiti prava manjina

28/08/2018 Off By BERB

Liga socijaldemokrata Vojvodine Zrenjanin najoštrije osuđuje ponovno precrtavanje naziva mesta na jezicima nacionalnih zajednica na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela, kaže mr Dejan Čapo predsednik Odborničke grupe Lige socijaldemokrata Vojvodine u Skupštini grada Zrenjanina:

“Ministar državne uprave i lokalne samouprave raspisao je izbore za Nacionalne savete nacionalnih manjina za 4. novembar ove godine. U toku je čak i medijska kampanja kojom se građani pozivaju da se upišu u posebne biračke spiskove, promotivni spot se emituje na televizijskim kanalima, podseća se na njihova prava i promovišu vrednosti višenacionalnih sredina.

U promotivnom spotu se spominje i ispisivanje toponima na jezicima nacionalnih manjina. Za to vreme u Zrenjaninu se precrtavaju nazivi mesta na jezicima nacionalnih manjina na tablama na ulazu u nekoliko zrenjaninskih sela.

U gradu Zrenjaninu su, prema Statutu grada, u službenoj upotrebi srpski, mađarski, rumunski i slovački jezik. Međutim, na ulasku u nekoliko naseljenih mesta nazivi mesta na jezicima manjina su bili precrtani. Tako je to stajalo mesecima, dok Liga socijaldemokrata Vojvodine nije upozorila na ovaj vandalski čin, nakon čega su predstavnici gradske vlasti table vratili u prvobitno stanje. Međutim, nije utvrđena ničija odgovornost i niko nije sankcionisan i akt mržnje je ponovljen.

Liga socijaldemokrata Vojvodine upozorava da se na ovaj način krše prava nacionalnih manjina na službenu upotrebu jezika i pisma.
Zrenjaninska vlast je nesposobna da zaštiti prava manjina u gradu. Očigledno nisu dorasli da vode Zrenjanin. Podsećamo neodgovorne i bahate predstavnike zrenjaninske vlasti da su svi građani jednaki, da su prava manjina zagarantovana Ustavom i zakonima ove države.
Zahtevamo da se prava nacionalnih manjina poštuju, a oni tretiraju kao svi ostali naši sugrađani. Zahtevamo da predstavnici gradske vlasti odmah očiste ili zamene table i vrate ih u prvobitno stanje, a da se počinioci pronađu i sankcionišu!,  navodi u pisanoj izjavi medijima mr Dejan Čapo.♦