PROVOKACIJE: Tomson pevao u blizini ustaškog logora Danica

PROVOKACIJE: Tomson pevao u blizini ustaškog logora Danica

23/08/2018 Off By BERB

 

Posle koncerta koji je povodom 23. godišnjice akcije „Oluja“ održao u Glini, Marko Perković Tompson je svoju miniturneju nastavio u Koprivničkim Bregima

 

Osim zbog ustaškog pozdrava „Za dom spremni“, kojim sada već tradicionalno otvara svaki svoj nastup, njegova poseta križevačkom kraju osta će upamćen i po velikom plakatu s njegovim likom koji je danima uoči koncerta stajao u neposrednoj blizini Spomen – područja Danica, odnosno nekadašnjeg ustaškog logora.

Procenjuje se da je kroz taj prvi ustaški koncentracioni logor do njegovog zatvaranja u jesen 1942. prošlo više od 5600 logoraša iz celog tadašnjeg područja Nezavisne Države Hrvatske i zapadne Srbije. Većina njih je kasnije deportovana i ubijena u logorima Jadovno, Jasenovac i Aušvic.

No taj čin i sam koncert, koji je povodom Dana opštine Koprivnički Bregi održan 18. avgusta, gotovo da nisu izazvali reakcije lokalnih političara i antifašističkih udruženja.

Jedini: Mladen Kešer

Jedini i je bio Mladen Kešer, načelnik Opštine Kalnik i predsednik SDP-a Koprivničko-križevačko županije, koji se uoči koncerta oglasio saopštenjem.

Njime je Marku Perkoviću Tompsonu poručio da pripazi na svoj repertoar, naglašavajući blizinu ustaškog logora Danica i potrebu da iskazivanja pijeteta prema njegovim žrtvama.

Publiku je pozvao je na mir i kulturu i predložio im je da „umesto crnih obuku bele majice i tako šire ljubav, a ne mržnju“.

Mladen Kešer je posle saopštenja danima bio izložen napadima na društvenim mrežama i portalima koji su preneli njegovu poruku(Portal Novosti).♦