PATRIJARH IRINEJ: srpski Jerusalim će ostati i opstati i ako je danas najugroženiji u svojoj istoriji

PATRIJARH IRINEJ: srpski Jerusalim će ostati i opstati i ako je danas najugroženiji u svojoj istoriji

20/08/2018 Off By BERB

Patrijarh Srpske pravoslavne crkve Irinej u svojoj preobraženjskoj besedi osvrnuo se i na pitanje Kosova i Metohije, izrazivši veliku zabrinutost ali i nadu i veru da će Kosovo i Metohija, taj srpski Jerusalim ostati i opstati i pored činjenice da je danas najugroženije u svojoj istoriji, piše na sajtu SPC “Hram”:

 

-Danas, kada smo ovako divno sabrani, ja ne mogu, braćo i sestre, a da ne progovorim nekoliko reči o našem Kosovu. O našoj blagoslovenoj zemlji. O našem Jerusalimu, koji je ugrožen više nego ikad u svojoj istoriji. O našim svetinjama, počevši od Pećke Patrijaršije, Dečana, Gračanice i mnogih drugih, kao i onih kojih više nema, ali imamo tragove o njima; danas nam ih je ostalo 1300 na Kosovu i Metohiji. Ta zemlja je natopljena krvlju hrišćanskih mučenika i suzama hrišćanskih podvižnika i zato se moramo Gospodu pomoliti da nam ne otrgnu tu svetu zemlju, istakao je Patrijarh.

– Hiljadu godina srpski narod živi na Kosovu i Metohiji, tamo je podizao svetinje, ukrasio ju je, a danas moćnici ovoga sveta žele da nam je otmu, uzmu, kao što su je i okupirali. Ne možemo nikada dozvoliti da Kosovo bude nečija tuđa zemlja, a pogotovo naroda koji je godinama i vekovima uništavao naše svetinje. Oni danas trebaju da budu čuvari njihovi… Naš narod kaže da to znači isto kao postaviti kozu da čuva kupus. Pomolimo se Gospodu da Gospod učini kod onih koji odlučuju i koji kroje kapu narodima i ljudima, da Kosovo ostane srpsko kao što je to vazda i bilo. Ne smemo nikada dozvoliti da ga nekome predamo. Kaže naš narod: „Sila uzme i zemlju i gradove…“ Ako hoće da ga uzmu, neka ga okupiraju, neka uzmu, ali mi ne smemo nikako dati svoju svetu zemlju, jer narod kaže: „Ono što se silom uzme, na neki način se i vrati“, a mi za to imamo dokaz u jevrejskom narodu koji je 2000 godina čekao da se vrati u Jerusalim i vratio se, rekao je patrijarh Irinej.

– Ima mnogo mudrih ljudi koji govore i misle da se još uvek dešavaju velika previranja u ovome svetu i da to pitanje ne smemo nikad tako brzo da rešimo, nego da se borimo da ga sačuvamo. Pa ako ga, ne daj Bože i izgubimo, da se borimo da ga vratimo.

– Zato se molimo Gospodu, potrebna nam je molitva svih nas, da sačuvamo svetinju kosovsku i metohijsku i tamošnje naše velike i divne svetinje. Ja verujem u Gospoda, verujem i u one svete mošti na Kosovu i Metohiji, Svetoga kralja Stefana Dečanskog, Svete patrijarhe i episkope u Pećkoj patrijaršiji, Svetoga Joanikija Devičkoga i mnoge, mnoge druge koji su nas sačuvali od mnogih iskušenja i patnje i stradanja u prošlosti. Daće Gospod, molitvama svetih i nas svih, da i sada sačuvamo naše sveto Kosovo. Neka vas Gospod blagoslovi, braćo i sestre, neka nam Gospod ulije veru, onu veru koju su sveti apostoli imali, onu veru koji su naši oci i praoci imali. Ta će nas vera sačuvati od svih zala i opasnosti ovoga sveta, jer je Bog moćniji od svih neprijatelja naših. Neka je slava Preobraženom Gospodu, a vas nek Gospod blagoslovi blagoslovom Oca, Sina i Duha Svetoga. Amin, zaključio je patrijarh Irinej.(Press Hram)♦