REGION: Najveću meesečnu platu ima Pahor – najmanju Vučić

REGION: Najveću meesečnu platu ima Pahor – najmanju Vučić

20/08/2018 Off By BERB

Predsednik Slovenije Borut Pahor ima najveću mesečnu zaradu među kolegama iz regiona, dok najmanju prima njegov kolega iz Srbije Aleksandar Vučić.

 

Zarada predsednika Slovenije na mesečnom nivou, kako se navodi u njegovom imovinskom kartonu, iznosi 3.322 evra. Sa druge strane, njegov srpski kolega Aleksandar Vučić mesečno prima čak tri puta manje. Vučić u ime obavljanja funkcije šefa države na mesečnom nivou zarađuje 1.083 evra, što je najmanja predsednička plata u regionu.

Više od 3.000 evra iznose mesečna primanja hrvatske predsednice Kolinde Grabar Kitarović, ali i članova Predsedništva Bosne i Hercegovine.

Prema podacima hrvatskog Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Grabar Kitarovićeva ima neto platu od 3.276 evra, dok članovi Predsedništva Bosne i Hercegovine u proseku zarađuju 3.091 evro.

Prema podacima Centralne izborne komisije Bosne i Hercegovine, članovi Predsedništva te zemlje Bakir Izetbegović, Dragan Čović i Mladen Ivanić primaju 2.862, 2.874 i 3.536 evra mesečno.

Mesečnu zaradu u iznosu od 2.873 evra prima i predsednik Kosova Hašim Tači.

Premda na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije Crne Gore još nisu objavljeni podaci o mesečnim primanjima predsednika Crne Gore Mila Đukanovića, poznato je da je njegov prethodnik na toj poziciji mesečno zarađivao oko 2.420 evra, pa se zaključuje da toliko iznosi i Đukanovićeva mesečna zarada.

Manje od 2.000 evra na mesečnom nivou zarađuju predsednici Albanije Ilir Meta, čija plata iznosi 1.425 evra i Makedonije Đorga Ivanova, koji zarađuje 1.250 evra.

Ako se primanja šefova država uporede sa prosečnim platama u regionu, dolazi se do zaključka da svi oni mesečno prihoduju daleko više od proseka u svojim zemljama.

Rekorderi su, ipak, predsednik Kosova i trojica članova Predsedništva Bosne i Hercegovine. Mesečna plata Hašima Tačija gotovo osam puta je viša od prosečne plate na Kosovu, a Bakira Izetbegovića, Dragana Čovića i Mladena Ivanića sedam puta u odnosu na prosečnu zaradu u Bosni i Hercegovini.

Trostruko višu platu od proseka u svojim zemljama primaju predsednici Hrvatske, Makedonije i Slovenije. Iako je plata predsednika Srbije Aleksandra Vučića najmanja među kolegama iz regiona i on zarađuje duplo više u odnosu na prosečnu platu u Srbiji.

Prema zvaničnim podacima, najveće prosječne plate u regionu imaju Slovenija i Hrvatska, a najniže Makedonija i Bosna i Hercegovina.(RTCG).♦