GRČKA: Crveni krst Srbije poslao pomoć stanovništvu

GRČKA: Crveni krst Srbije poslao pomoć stanovništvu

17/08/2018 Off By BERB

 

Crveni krst Srbije je danas na račun Grčkog Crvenog krsta preneo iznos od 6.285,44 evra koji je prikupljen donacijama građana i kompanija kao i sredstava od SMS-ova koja je preneo Vip mobil na namenski dinarski račun.

Donacije u ovu svrhu mogu se i dalje uplaćivati na namenski račun Crvenog krsta Srbije

Br. računa: 205-32824-71, poziv na broj 6026-3550000, model 00, Komercijalna banka AD Beograd

Na ovaj namenski račun Crvenog krsta Srbije je do 14. avgusta uplaćeno 656.224,69 dinara. Uplate je izvršilo 235 fizičkih lica i 20 pravnih lica.

Pored navedenog namenskog računa Crveni krst Srbije je aktivirao i humanitarni SMS broj kod operatera mobilne telefonije MTS, Telenor i Vip mobil. Građani slanjem prazne SMS poruke na 2002 mogu da doniraju pomoć za Grčku. Cena SMS poruke je 100 dinara.

Na namenski račun Crvenog krsta Srbije je do sada Vip mobil operater uplatio iznos od 94.900 dinara za SMS donacije u julu.
Prema preliminarnim podacima operatera mobilne telefonije Telenor i MTS su do 12. avgusta evidentirali ukupno 4.820 SMSova sa donacijom u korist postradalog stanovništva Grčke.

Na osnovu informacija Grčkog Crvenog krsta i Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca u požarima u oblasti Atike su nastradale 92 osobe, povređeno je više od 200 osoba, dok se 25 osoba vode kao nestali. Do sada je procenjeno da je više od 700 kuća potpuno uništeno, a preko 600 kuća oštećeno.

Grčki Crveni krst postradalom stanovništvu u saradnji sa nadležnim državnim organima kao i u koordinaciji sa drugim humanitarnim organizacijama, obezbeđuje osnovne uslove za smeštaj kao i neophodne artikle za život. Takođe, svoje aktivnosti je usmerio i na psihosocijalnu podršku ugroženima, uspostavljanje porodičnih veza, zdravstveno preventivne aktivnosti, smanjenje rizika od nesreća uz istovremeno jačanje kapaciteta nacionalnog društva.
Zajednica Grka Srbije je zajedno sa organizacijama Crvenog krsta u Srbiji organizovala više događaja na kojima je kroz predstavljanje kulture Grčke kao i posledica ove nesreće pozvala javnost da podrži humanitarne akcije Crvenog krsta Srbije za pomoć postradalom stanovništvu u Grčkoj.(Press CKS)♦