ZERI: Kako  srpski eksperti vide razmenu teritorija!

ZERI: Kako srpski eksperti vide razmenu teritorija!

16/08/2018 Off By BERB

Prištinski dnevnik objavio je izveštaj srpskih eksperata o razmjeni teritorija između Srbije i Kosova:

Srbija i Kosovo mogu da postignu dogovor o razmeni teritorija. Kosovo, u tom slučaju, može da dobije opštinu Preševo, bez Bujanovca i Medveđe, dok četiri opštine na severu (Leposavić, Zvečan, Zubin Potok i Severna Mitrovica) mogu da se pripoje Srbiji, kaže se u izvještaju šest srpskih eksperta.

U ovom se izveštaju predstavlja scenario razmene teritorija između Kosova i Srbije. Izvještaj je napisan na 90 stranica, a autori su, kako navodi Zeri, Miladin Kovačević, Dušan Gavrilović, Dragan Popović, Milena B. Stevović, LJiljana Sekulić i Katarina Staničić i govori o koristi koju bi Srbija imala.

Prema autorima subjekti razmene bi mogle da budu četiri opštine na severu Kosova: Zvečan, Leposavić, Zubin Potok i severna Mitrovica:

“Gore navedene opštine su de facto integrisane u ekonomski sistem Srbije i operacionalizacija ovog scenarija je bez određenih društvenih, etničkih turbulencija, kao i onih lokalne samouprave”, kaže se, između ostalog, u izveštaju.

Prema izveštaju koji prenosi Zëri, opštine na severu imaju više od 42.000 stanovnika – Zvečan 10.974 stanovnika, Zubin Potok 6.079, severna Mitrovica 11.963 i Leposavić 13.005 stanovnika. Kako navode autori, četiri opštine na severu Kosova imaju oko 40 odsto više stanovnika od opštine Preševo i 1.000 kvadratnih kilometara veću površinu.

“Razlika od 12.000 stanovnika može da se proceni kao demografska ‘korist’ za Republiku Srbiju, u scenariju razmene teritorija. Takođe, ovim slučajem Srbija dobija 1.000 kvadratnih kilometara zemljišta”, stoji u izveštaju. Kada se govori o ekonomskim efektima, scenario razmene teritorija, odnosno četiri opštine na severu sa Preševom, predstavlja godišnju dobit od 90 miliona evra za Srbiju. Ako se ima u vidu ova dugoročna perspektiva, odnosno za 30 godina, to bi predstavljalo dobit od 2,7 milijardi evra za srpsku stranu. Ako se doda i minimalni rast BDP-a od 3 odsto za ovu teritoriju, potencijalna i akumulirana dobit može dostići do milijardu eura, stoji u izvještaju.♦