BOŠKO JAKŠIĆ: Dodik hoće nacionalizmom da obezbedi ostanak na vlasti

BOŠKO JAKŠIĆ: Dodik hoće nacionalizmom da obezbedi ostanak na vlasti

16/08/2018 Off By BERB

Politički analitčar iz Beograda Boško Jakšić omentarisao je Glasu Amerike aktivnosti Milorada Dodika, vezane za genocid u Srebrenici.


-Dodik hoće da poništi Izvještaj o srebreničkim događanjima na osnovu takozvane objektivnosti, a jasno je da će to samo isporovocirati mnoge i dodati ulje na vatru već postojećim napetostima u hronično nestabilnoj Bosni i Hercegovini, kaže Jakšić i dodaje:
– Dodik pripada grupi političara ovog regiona, koji kao i on veruju da agresivnom promocijom nacionalizma može sebi da obezbedi ostanak na vlasti i dodatnu moć. Zato verujem politiziranje Srebrenice, pred skore izbore, nešto jeftino, neodgovorno i jedna opasna povokacija.

Podsetimo, i američki Stejt Department osudio je odluku Narodne skupštine Republike Srpske, koja je u utorak, na posebnoj sednici, odbacila Izveštaj komisije o događajima u i oko Srebrenice od 10. do 19. jula 1995. godine.

“Međunarodni sudovi zaključili su da se u Srebrenici 1995. godine dogodio genocid. Vlada Republike Srpske usvojila je izvještaj o srebreničkom genocidu 2004., što je bio važan korak za pomirenje u Bosni i Hercegovini i suočavanje sa teškim činjenicama iz prošlosti. Sednica Skupštine Republike Srpske od 14. avgusta je korak u pogrešnom smeru”, navodi se u saopštenju Stejt Departmenta”
“Pokušaji da se odbaci ili izmeni izveštaj o Srebrenici deo su širih nastojanja da se revidiraju činjenice prošlog rata, da se porekne istorija i politizuje tragedija. U interesu je građana Republike Srpske da se preokrene trend obožavanja osuđenih ratnih zločinaca kao heroja i da se osigura da njihovi zločini nastave da budu javno odbacivani”, dodaje se u saopštenju SD.(VOA)♦