KRIMINAL: Albanska mafija među pet najačih na svetu!

KRIMINAL: Albanska mafija među pet najačih na svetu!

13/08/2018 Off By BERB

 

Meksički narkokartel predstavlja najjaču i najopasniju mafijašku organizaciju na svijetu, tvrde kriminolozi a objavile su informativne agencije.

 

Policijski eksperti upozoravaju na brutalno ponašanje meksičkih mafijaša – odrubljivanje glava, mučenja, atentate, otmice…

Najjaču grupu sa sedištem u Nuevo Laredu odlikuje podela na klanove Bravo i Zetas, koji su u stalnom ratu protiv konkurentskog Cartel del Noreste.

Na drugom mestu je italijanska mafija sa najbrutalnijim predstavnicima – Cosa nostra, apulijanska Sacra Corona Unita, zatim Ndrangheta, odnosno Calabresi i napuljska Gomora.

Oni se, uz narkotike, bave reketiranjem, lihvarenjem, podmićivanjem, švercom, kockom, i ilegalnim klađenjem. Italijanski mafijaši ostvaruju desetine milijardi dolara godišnjeg profita, ali više nisu moćni kao što su bili u prošlom veku.

Na trećem mestu je ruska mafija. Solntsevskaya bratva predstavlja mrežu od deset odvojenih “brigada” koje deluju nezavisno, ali drže rusku stranu i zajedničke “finansije”.

Veliko nadzorno telo čini dvanaest vođa koji vode celu organizaciju.

Umreženost sa tajnim službama daje im specifičan kontekst, a glavni biznis je saradnja sa proizvođačima maka u Afganistanu, među kojima je, kako neki tvrde i američka vojska.

Mediji ih najviše pominju po trafikingu, seksualnom roblju, pedofiliji, kao i svim ostalim deliktima koji su tabui.

Slede američki gangsteri i ulične bande u SAD. Posebno su opasni Cripsi afroamerička ulična banda osnovana u Los Angelesu. Poznati su po dilovanju droge, ubistvima i pljačkama.

U SAD su veoma jake i latino bande, koje imaju bliske veze sa meksičkim narkokartelima. Najviše članova dolazi iz Salvadora, a poznati su po okrutnoj i beskrupuloznoj osveti. Oni ubijaju žene i decu policijskih i pravosudnih službenika.

Jake su i rasističke bande – Arijevci. To je bratstvo koje deluje i na slobodi i u zatvorima.

Među pet najjačih mafija, prema procenama policijskih eksperata širom sveta, ubraja se i albanska mafija.

Krvna osveta, kult porodice i specifičan set simbola i pravila odvajaju albanski sistem od klasične hijerarhije.

“Košnicu” (tržište) vode klanovi od kojih svako ima svoj “obrt”. Proizvodnja, prerada, transport i čuvanje droge su kriminalne radnje koje dele među sobom.

Četiri “krovne” albanske mafijaške organizacije su Kula, Abazi, Borici i Brokaj.

Britanski mediji komentarišu da među najjačim mafijaškim bandama nema Kolumbijaca i Japanaca, koji tradicionalno imaju snažne kriminogene organizacije.♦