BODO VEBER: “Vučićeva ideja o razgraničenju je suluda”

BODO VEBER: “Vučićeva ideja o razgraničenju je suluda”

11/08/2018 Off By BERB

 

Osvrćući se na otvoreno priznanje predsednika Aleksandra Vučića da se zalaže za razgraničenje sa kosovskim Albancima, Radio Slobodna Evropa (RSE) ocjenjuje da takva solucija neće proći ni u Briselu, ni među vodećim članicama Evropske unije (EU) i da bi ona zaustavila eurointegraciju Srbije.

 

RSE podseća da cela priča o razgraničenju za koje se Vučić zalaže nije nova. Predsednik Srbije se u razgovorima iza zatvorenih vrata sa zvaničnicima najuticajnijih zapadnih zemalja za nju bori već godinu dana, ali od te sulude ideje, i pored popuštanja Vašingtona, nema ništa, ona je osuđena na propast jer je Nemačka protiv podele i razgraničenja. Nemačka bi zaustavila put Srbije u EU ako bi Beograd nastavio da radi na takvom planu, kaže za RSE Bodo Veber, viši suradnik Saveta za politiku demokratizacije iz Berlina.

“Nemačka pozicija je čvrsta i stvarno nema smisla da se priča o podeli, podele neće biti. Nemačka celi dijalog Beograda sa Prištinom zasniva na perspektivi članstva Srbije u EU, kojeg nema bez Nemačke. Prema tome, cela ta ideja je već od početka bila suluda i ostaje suluda”, kategorično tvrdi Veber.♦