Arhimandrit Sava Janjić odgovara Vučiću: pitanje Kosova i Metohije nije političko, već pitanje opstanka

Arhimandrit Sava Janjić odgovara Vučiću: pitanje Kosova i Metohije nije političko, već pitanje opstanka

10/08/2018 Off By BERB

 

Arhimandrit Sava (Janjić), nakon što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio u Šidu da se zalaže za „razgraničenje“ između Srba i Albanaca, na svom Fejsbuk nalogu, (kako prenosi portal KoSSev), izno je svoj stav o “razgraničenju”. Objavio je i uz fotografiju predsednika Vučića koji svoju predsedničku zakletvu polaže nad Miroslavljevim Jevanđeljem.

 

Jevanđele kao garant: Aleksandar Vučić

“Uvek su me lažno optuživali da podržavam nezavisnost Kosova. A istina je da sam zapravo uvek bio protiv nezavisnosti Kosova i cepanja Srbije još od početka kosovske krize 90, jer sam smatrao i sada još više smatram da vodi stvaranju etnički čiste albanske države na ovom prostoru,” napisao je iguman manastira Visoki Dečani, Sava Janjić.
KoSSev potsetio je da “danima traju snažne optužbe Srpske liste na njegov račun, kao i kritike dela najviših državnih predstavnika iz Beograda”. Do ovoga je došlo nakon što je prošle nedelje upozorio na opasnost od rizika tzv. dogovorenog incidenta i scenarija podele Kosova i Metohije za koji navodi da bi doveo do egzodusa srpskog naroda na KiM-u i stradanja srpskog duhovno-kulturno-istorijskog blaga. Podsetio je tako na sličnu situaciju u kojoj su se Eparhija raško-prizrenska i on lično našli tokom devedesetih godina – kada su takođe upozoravali na opasnost od rata, stradanje i egzodus i srpskog i albanskog naroda:

„Kao što na vreme rekosmo. Razgraničenje koje je već dogovoreno u grubim linijama između Prištine i Beograda, u suštini je kolosalni poraz za Srbiju jer se njena de jure teritorija treba podeliti (ili da ublažimo, razgraničiti) po etničkom principu – Sever Kosova za Preševsku dolinu. Preciznije rečeno, Srbija zadržava Sever Kosova (ili jedan njegov deo), koji ionako kontroliše, a treba da preda ostali deo Kosova i Metohije (sa većinom našeg naroda i svetinja) i po svemu sudeći deo prostora Preševa i Bujanovca (Zato je Beograd juče hladno tako prećutao pretnje Prištine da će anektirati Preševo), naveo je iguman Sava Janjić.

– Budući, ipak, da je reč o podeli teritorije na etničkom principu, dugoročne posledice za Evropu biće veoma opasne ali, hvala Bogu, dosta je pametnih ljudi i međunarodnih i domaćih o tome govorilo na vreme. Nisu ih slušali. Procenjujem da će ovaj sporazum, ako ga uspeju sprovesti, izazvati toliku nestabilnost da će budućnost ovog dela u Evropi za dugo biti na listi čekanja, ali videćemo.

Podseća da su se predstavnici srpske vlasti, „po Ustavu na Evanđelju“ zakleli da će KiM čuvati kao deo Srbije. Predviđajući dalje događaje, otac Sava Janjić, piše da preostaje „dosta teških zadataka“:

„Menjanje Ustava Srbije i Kosova. Na Kosovu se mora ućutkati opozicija koja hoće celu teritoriju Kosova (sukob Tači-Haradinaj je u toku), u Srbiji proglasiti za izdajnike i plaćenike sve koji ovo ne vide kao akt najvećeg patriotizma, uz najbeskrupuloznije tabloidsko blaćenje i pretnje pojedincima, marginalizovati ulogu Crkve jer im ne daje podršku za izdaju i, konačno, u toku septembra ili početkom oktobra potpisati sveobuhvatni sporazum sa nekim prividnim garancijama za Srbe južno od Ibra i par manastira koji ostanu (na čemu insistiraju međunarodni faktori valjda kako bi sve imalo barem neki privid pravednosti, makar za neko vreme).“

Sava Janjić još podseća da je Crkva na vreme govorila i nisu je slušali. Krenuli sa najprljavijim napadima i lažima, iako dobro znaju da je Crkva najjači protivnik nezavisnosti KiM. Maske su konačno pale (doduše malo ranije nego što su planirali jer smo izašli u javnost i makar predupredili nasilni scenario koji je bio planiran). Ovaj plan etničke podele teritorije, koji iz milošte zovu „razgraničenje“ po svemu sudeći ima pragmatičnu podršku ključnih međunarodnih faktora, pod uslovom da se kriza ne izlije na prostor BH i Makedonije. Ne bih o detaljima. Biće onih koji će o tome pisati više.

Arhimandrit je ponovio da pitanje Kosova i Metohije nije političko, već pitanje opstanka:

„Za nas u SPC na Kosovu i Metohiji ovo nije i neće biti političko pitanje, već pitanje opstanka našeg vernog naroda i svetinja sa kojim ostajemo do kraja uz sve posledice dogovora moćnika. A oni koji vuku Srbiju u ovu tragediju, neka se pravdaju i obmanjuju i druge i sebe same. Boga i narod koji vidi svojim očima, ne mogu prevariti.“

Naglašava da u Briselu predstavnici Beograda nikada nisu razgovarali o crkvama, a da su na tome isključivo insistirali međunarodni predstavnici.(KoSSev)♦