KUVAR: PUDING OD MEDA

03/02/2015 Off By

 

Puding od medaIzbor MARIJA RADOVIĆ

 

Potrebno:
200 g meda
5 dl mleka
4 žumanceta
15 g želatina u foliji
50 g prženog lešnika
nekoliko kupina ili nekog drugog voća za ukrašavanje

Priprema:
Zagrejte vrlo pažljivo 180 grama meda i grejte lagano sve dok se ne istopi.
U istopljeni med postepeno dodajte mleko i prethodno umućena žumanca.
Sklonite s vatre. Stavite u vodu razmekšan i isceđen želatin, promešajte, pa dodajte u masu koju ste dobili od meda, žumanaca i mleka.
Masu sipajte u kalup za puding ili u neki kugklof ili posudu neobičnog oblika, zapremine oko 7 dl i ostavite pet, šest sati u frižideru da se dobro ohladi i stegne.
Istresite lagano na tanjir, prelijte ostatkom meda i ukrasite iseckanim prženim lešnikom i pripremljenim voćem.<


HRANA

Bataci-u-palacinkamaKUVAR: BATACI U PALAČINKAMA

   Potrebno: 3 bataka i karabataka 8-10 palačinki 1 crni luk 1 sveža paprika 1 paradajz začin od povrća malo aleve paprike, ulje, 1 pavlaka. Priprema: Batake i karabatake odvojiti od kostiju i izlupati sa tučkom Meso propržiti na pripremljenom ulju pa dodati na rebarca sečen crni luk.

 

KREM ČORBA OD KESTENAkrem corba od kestena

 

 Potrebno (6-8 osoba): 30 grama putera 750 grama paškanata 1 veći luk 1 čen belog luka 2 kašičice karija 1,75 litra osnove za supu (kokošije ili od povrća) so i biber 200 ml pavlake svež vlašac za ukras

 

mant21MANTIJE

 Mantija predstavlja vrstu pite sa mesom. Da bi se napravila potrebno je malo više truda ali se itekako isplati. Potrebno: – 500 ml mlake vode – 1 kašičica soli – 850 gr brašna – 700 gr junećeg mljevenog mesa – 2 glavice crnog luka – 4 pune kašike masla, ko nema može maslac – 100 ml ulja – 1 kašika suhog začina – 1/2 kašičice bibera Odozgo: – 500 ml kiselog mlijeka – 1 čehno belog luka

 

telece snicle sa sampinjonimaTELEĆE ŠNICLE SA ŠAMPINJONIMA

  Izbor Marija Radović   Potrebno: 3 teleće šnicle (500 g) 50 g maslaca 2 kašike maslinovog ulja 300 g većih šampinjona 100 g sira gorgonzole 1/2 kašičice muskatnog oraščića 200 ml pavlake 1 kašika prezli   Priprema: Teleće šnicle lagano istucati drvenim tučkom  i peći na mešavini maslinovog ulja i maslaca po 10 minuta sa svake strane.