Predizborne aktivnosti u BiH: Lobisti u SAD favorizuju separatizam RS?

Predizborne aktivnosti u BiH: Lobisti u SAD favorizuju separatizam RS?

08/08/2018 Off By BERB

Američki magazin Njusvik objavio je, pozivajući se na dokumente Vlade SAD-a, da su Jason Osborne i Mike Rubino, nekadašnji saradnici kampanje Donalda Trumpa, angažovani kao lobisti za političku partiju u Bosni i Hercegovini, koja favorizuje separatizam i sarađuje s Rusijom.

Nedeljnik navodi da je američko ministarstvo trezora sankcionisalo Dodika prošle godine zbog održavanja referenduma o proslavi Dana RS, i da su zvaničnici u Vašingtonu utvrdili da referendum sprečava napore da se sprovede Dejtonski sporazum iz 1995. godine, sporazum koji je okončao rat u BiH, jer diskrimininiše nesrbe.

“Dodik je nazvao Bosnu ‘neuspešnom državom’ i tvrdio da bi RS bilo bolje ako bi se odvojila od ostatka zemlje, kažu analitičari koji tvrde da bi se tako izazvali novi sukobi, dok bi etničke grupe mogle da počnu da uspostavljaju nacionalne granice. Dokumenti i istraživanja nedavno su otkrili da lokalnu policiju u RS obučavaju Rusi u vojnom stilu i skuplja vojnu opremu, a što bi se koristilo za promociju separatizma”, navodi ovaj magazin.

U tekstu se napominje da je Osborne za magazin “Mother Jones” rekao da je SNSD usmeno pristala da plaća 10.000 dolara mesečno lobističkoj firmi Twin Rocks Global koju su on i Rubino osnovali prošlog meseca.

Osborne je potvrdio da je pomogao uspostavljanju sastanaka za premijerku RS Željku Cvijanović tokom nedavne posete Vašingtonu, uključujući i sastanak s poznatim proruskim republikanskim kongresmenom Danom Rohrabacherom iz Kalifornije.

List navodi da ovo nije prvi put da su se Lewandowski i njegovi saradnici susreli sa liderima na Balkanu. U aprilu je Lewandowski otputovao u Srbiju i navodno ponudio telefonske razgovore predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa američkim predsednikom Trampom. No, Lewandowski je negirao da lobira u ime Srbije.

Angažovanje bivših Trampovih lobista u predizbornoj kampanji tema je o kojoj se u BiH govori u proteklom periodu. Čak je i sam Milorad Dodik nedavno prokomentarisao ovu mogućnost, poručivši da se radi o sadašnjim lobistima.

“Tramp nema lobiste, ima svoj izborni štab, ljude koji rade profesionalno svoje poslove. Ponosan sam na premijerku (Željku) Cvijanović koja je imala veoma uspešnu posetu SAD-u, pre svega Vašingtonu sa stanovišta lica sa kojima se srela. Ono što mogu da vidim i ono što mogu da vide ljudi koji politički čitaju i nešto znaju o tome, mogu da potvrde samo da su to visokopozicionirani i bliski saradnici sadašnjeg predsjednika Trampa. O tome kako i šta dalje, bićete obaviješteni”, rekao je Dodik novinarima u Istočnom Sarajevu.(Agencije)♦