Aleksandar Vučić: Kosovsko breme čeka septembar!

Aleksandar Vučić: Kosovsko breme čeka septembar!

07/08/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Prema onome što je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao danas novinarima, već u septembru on će izaći sa konkretnim predlogom rešenje kosovskog pitanja. Pošto nema načina da odluku donese sam, o svemu će se odlučiti na referendumu.

Ostaje gorak ukus svega onoga što su oko Kosova uradili oni iz bivših vlasti. To su upravo oni koji sada njemu zameraju da olako daje ovaj deo države. U to veme se odlučivanje o Kosovu olako prebacilo na Evropu gde Srbija nema saveznika kao u UN. U to vreme se zatražilo od međunarodnog suda stav o srpskom ponašanju na Kosovu i dozvolilo da se o Srbiji izreknu najteže kvalifikacije.

Posle prvih rasprava srpskih i kosovskih predstavnika u Briselu Srbija je ispunila sve obaveze, a Kosovo nije ni onu jednu – formiranje ZSO. A upravo bi Zajednica srpskih opština bila nadležna da da kandidate za izbor policije na severu Kosova.

Sada ostaju dve stvari da se ublaži ovaj nedostatak. Prvo je da Srbi sami formiraju opštine, a drugo da to ne urade. Ako urade sami reakcije su neizbežne, a one zemlje koje su su već priznale Kosovo jedva čekaju da im pruže podršku. Zato je Vučić posavetovao Srbe na Kosovu da pažljivo prate šta se dešava i biraju poteze koji će biti usklađeni sa njihvim interesima.
– Zato ću nastaviti saradnju sa Srpskom listom. Nastavićemo da štitimo interese građana ali i crkve. Videćemo koliko imamo šanse da zadržimo odnose prema Crkvi kakvi su bili ranije. Da sva imovina SPC ostane zaštićena. Zatim da privatno vlasništvo srpskih firmi na KiM ostane netaknuto. Što se pitanja definitivnog rešenja tiče moj stav je poznat – rešenje je neophodno što pre. Ako to uspemo poboljšaćemo imidž Srbije u svetu, skinućemo teret sukoba i straha među našim ljudima, a da ne govorim koliko ćemo povećati dolazak investitora u Srbiji.
Vučić smatra da će, ako se kosovski čvor ne razreši odmah Srbija do 2050 godine imati milion Srba manje. Rešenje sa povratkom naših ljudi na Kosovo je pod znakom pitanja, jer svi žele u Beograd.
Među pitanjima novinara bilo je više onih koji su se odnosili na ponašanje opozicije, a odgovori su bili već poznati. Predsednik ne prihvata izjave onih koji ne predstavljaju građane već iznose lično mišljenje. Nisu za poštovanje ni izjave nekih političara koji nikada nisu videli Kosovo ali imaju samo jednu želju – da prigrabe vlast. Bilo je pitanja o tome da li je Zorana Mihajlović u nemilosti, ali odgovora nije bilo zato što je to partijsko pitanje. Na sva pitanja o odnosima sa Hrvatskom Vučić odgovara da je on trenutno u njihovim novinama zastupljen više nego sam Plenović. Kaže da i sada misli onio što je rekao pre dva dana u Bačkoj Palanci o teroru nad Srbima. Međutim, ako Kolinda (Grabar Kitarović) želi , uvek će joj biti dobar domaćin. Za Crnu Goru smatra da je trenutno u najgorim odnosiuma sa Srbijom.♦