Srpski studenti u polufinalu evropskog debatnog prvenstva

Srpski studenti u polufinalu evropskog debatnog prvenstva

06/08/2018 Off By BERB

 

Mila Marjanović /Otvorena komunikacija/

Na upravo završenom Evropskom univerzitetskom debatnom prvenstvu u Novom Sadu (European Universities Debating Championship) naši studenti su ostvarili ogroman uspeh plasmanom u polufinale u otvorenoj kategoriji najvećeg debatnog takmičenja u Evropi.

 

Miloš Marjanović, student Pravnog fakulteta Univerziteta u Beogradu, i Teodora Rešetar, student Filološkog fakulteta takođe u Beogradu, uspeli su da stignu do polufinala turnira u otvorenoj (glavnoj kategoriji). U ovoj kategoriji pretežno se takmiče studenti kojima je engleski maternji jezik. Pored timskog uspeha, Miloš je takođe bio 3. najbolji govornik u kategoriji engleski kao drugi jezik i 11. Najbolji govornik u otvorenoj kategoriji.

Miloš i Teodora su takođe prošli u četvrtfinale takmičenja u kategoriji engleski kao drugi jezik i to kao tim sa najviše bodova u toj kategoriji. U otvorenoj kategoriji po bodovima iz 9 rundi bili su sedmi najbolji tim.

Na ovom takmičenju učestvovalo je preko 400 studenata iz 25 zemalja Evrope, a Srbiju je predstavljalo jos 9 timova i 6 sudija. Ilija Ivanišević bio je u timu glavnih sudija na prvenstvu, Janko Đorđević je sudio četvrtfinale i finale otvorene kategorije, dok je Aleksandra Mihajlović sudila četvrtfinale i polufinale u kategoriji engleski kao drugi jezik.

Podsećamo da naši debateri već duži niz godina postižu odlične uspehe na evropskom i svetskom nivou. Miloš Marjanović je 2017. godine,sa svojom partnerkom Teodorom Rešetar, odneo titulu svetskog prvaka na debatnom prvenstvu održanom u Holandiji. A ove godine na Svetskom univerzitetskom debatnom prvenstvu održanom u Meksiku, Miloš Marjanović i Aleksandra Mihajlović plasirali su se u finale turnira.

Evropsko univerzitetsko debatno prvenstvo, koje se održava svakog leta u drugoj zemlji Evrope, je takmičenje u formi britanske parlamentarne debate, podeljeno je u dve takmičarske kategorije (otvorena kategorija i kategorija engleski kao drugi jezik). Sledeće evropsko prvenstvo u debati održaće se u Atini, Grčka.♦