Odgovor Vlade CG: nećemo dozvoliti afirmaciju datuma koji su poništili državnost Crne Gore

Odgovor Vlade CG: nećemo dozvoliti afirmaciju datuma koji su poništili državnost Crne Gore

06/08/2018 Off By BERB

 

Nakon najave predsjednika Srpskog nacionalnog savjeta Momčila Vuksanovića o organizovanju svečanosti povodom stogodišnjice od održavanja Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije, iz Vlade je saopšteno da neće dozvoliti afirmaciju datuma koji su poništili državnost Crne Gore, pišu danas podgorički mediji.

Dnevne novine pišu da je sagovornik iz Vlade saopštio i da će Vlada i zvanično, uskoro, saopštiti svoj stav.

“Srbi u Crnoj Gori su građani Crne Gore. Oni se nijesu doslelili iz Srbije, već su autohton narod na ovim prostorima. Njihova prava može štititi i obezbjeđivati samo država Crna Gora i niko drugi. To su već pokušali Slobodan Milošević i Vojislav Koštunica i svi znamo kako se to završilo”, prenose Dnevne novine izjavu neimenovanog sagovornika iz Vlade Crne Gore.

Vuksanović je juče u Beogradu informisao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića o organizovanju velike svečanosti povodom 100. godišnjice od održavanja Podgoričke skupštine i Dana ujedinjenja Crne Gore i Srbije, koja će biti, kako je rekao, održana krajem godine.

“Ovaj datum je za nas posebno važan, jer se tada ostvario vjekovni san da srpski narod dobije zajedničku državu ne samo sa svim Srbima, nego i sa drugim narodima i narodnostima na najširem prostoru bivše zajedničke države”, rekao je Vuksanović.

Kako je naveo, Srpski nacionalni savjet taj značajni dan obeležava već 19 godina, “tako da ćemo i ove godine, uz blagoslov njegovog visokopreosveštenstva mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija, održati veliku manifestaciju, sa čime smo upoznali i državni vrh Srbije”.

“U razgovoru je nagoviješteno da bi ovom velikom događaju u Podgorici mogao da prisustvuje i Vučić”, resao je Vuksanović.

“To je neprihvatljivo. Vlada neće dozvoliti afirmaciju datuma koji su poništili državnost Crne Gore, a Savjete i organizacije koji afirmišu antidržavnu politiku i negaciju crnogorske države Vlada neće finansirati. U tom smislu, Vlada će predložiti i izmjene zakona”, saopštio je za Dnevne novine visoki zvaničnik Vlade Crne Gore.(Agencije)♦