Ludo radovanje: nova administracija ne menja dosadašnju politiku prema Kosovu?

Ludo radovanje: nova administracija ne menja dosadašnju politiku prema Kosovu?

05/08/2018 Off By BERB
Luk Kofi iz fondacije “Heritidž” bliske republikancima je skeptičan da će nova administracija promeniti dosadašnju politiku SAD prema Kosovu, piše portal Glasa Amerike, na srpskom jeziku:

 

“Ne verujem da će doći do promene politike u odnosu na prethodnu američku administraciju. Kada pogledate, svi članovi Saveta za nacionalnu bezbednost u Trampovoj Beloj kući, uključujući šefa Džona Boltona, podržavaju NATO kampanju i američku ulogu na Kosovu. Jedina novina sastoji se iz refokusiranja na ukupni Zapadni Balkan, gde se javljaju novi izazovi, i kako se to odražava na bezbednosne interese SAD.”

Luk Kofi dalje kaže da “nije reč samo o ruskom uticaju u regionu, već i pojačanom delovanju Kine, Turske, Irana, Saudijske Arabije, Katara, pojedinih evropskih zemalja. Neki od tih uticaja su pozitivni, drugi nisu. Za Ameriku, glavni cilj su čvrstina, bezbednost i ekonomski prosperitet regiona u kojem i dalje ima dosta nedovršenog posla”.

“Međutim, na tom putu u slučaju Srbije isprečilo se nekoliko faktora, kaže sagovornik Glasa Amerike i objašnjava da je “nerazjašnjena bezbednosna uloga Rusije u Srbiji, a posebno ruskog Humanitarnog centra u Nišu, za koji Amerikanci veruju da više liči na rusku vojnu bazu nego na nešto drugo”:
“Uopšte se ne zna čemu tačno služi ruski centar u Nišu. Kada bi se znalo više, možda ne bi bilo tolikih tenzija” , zaključuje Kofi.

-Rusija očigledno koristi Srbiju kao svoje uporište na Balkanu, kaže Kofi, ističući da bi sve bilo bolje da se Rusija pridržava međunarodno prihvaćenih normi, ali to nije slučaj:

“Da Rusija nije preduzimala invaziju i okupaciju svojih suseda; da nisu trovani nevini civili u Engleskoj; da ne pomaže Iran u njegovim nedelima na Bliskom Istoku, da poštuje međunarodne norme – ne bi bilo razloga za nagađnja o tome kakvi su to odnosi između Srbije i Rusije. Međutim, Rusija na području Balkana radi sve obrnuto, uključujući pokušaje podrivanja suvereniteta Crne Gore i Bosne i Hercegovine.”

– Džon Bolton, predsednikov savetnik za nacionalnu bezbednost, verovatno je ministru Dačiću preneo da ukoliko Srbija želi da se pridruži evro-atlantskoj zajednici demokratija, srpsko vođstvo treba da ograniči odnose sa Rusijom i to objasni srpskoj javnosti, kaže Kofi.

“Treba da uklone sve što je štetno po interese Srbije u odnosu na Rusiju, da objasne koji je pravi put ka evropskoj integraciji. Postoji razlika između parola o pridruživanju Evropi, i sprovođenja istinskih reformi koje vode ka tom cilju.”♦