Tači se priprema za finale

Tači se priprema za finale

26/07/2018 Off By BERB
Hašim Tači priprema teren za “bolne kompromise”, od kojih je jedno autonomija za sever Kosova, piše kosovski dnevnik “Koha ditore”.

Tači je, piše list, u pet dana održao tri konferencije za novinare na kojima je govorio o finalnoj fazi dijaloga sa Srbijom, a nakon kratkog, “ali teškog” sastanka sa Aleksandrom Vučićem u Briselu.

Tači je, kako se navodi, bez otkrivanja detalja pomenuo bolne kompromise koje će Priština morati da napravi kako bi postigla konačan sporazum sa Srbijom. Sa druge strane, navodi “KohaDitore”, politički analitičari tvrde da Tači izjavama koje u posljednje vreme iznosi pokušava da pripremi teren za “bolne kompromise”. Politički analitičar Imer Muškolaj rekao je da je jedno od mogućih kompromisnih rešenja autonomija za severni deo Kosova koji je većinski naseljen srpskim stanovništvom.

“Predsednik Tači namerno zadržava temu podele na dnevnom redu… Radeći to, on priprema teren za ono što se smatra bolnim kompromisom u pregovorima sa Srbijom, što je, izgleda, autonomija za sever. Kada se to dogodi, on će moći da kaže da je između autonomije i podele, odabrao manje zlo. U suprotnom, Tači ne bi morao toliko da se bavi mogućnošću podele, odnosno razmene teritorija”, naveo je Muškolaj.♦