Razgovarali Stefanović i Majer: Nastavlja se nemačka pomoć

Razgovarali Stefanović i Majer: Nastavlja se nemačka pomoć

23/07/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Danas u Beogradu razgovarali su potpredsednik Vlade i ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović i državni sekretar Saveznog ministarstva unutrašnjih poslova Nemačke Štefan Majerom. Tma razgovora bila je unapređenje saradnje dve zemlje, posebno u oblasti unutrašnjih poslova.

 

Stefanović je rekao da je za Srbiju izuzetno važno da Nemačku, kao najveću i najsnažniju državu Evropske unije, ima kao saveznika. Posebno u oblasti borbe protiv organizovanog i svih drugih vidova kriminala.

Podsetio je da su srpska i nemačka policija u prethodnom periodu imale više od stotinu zajedničkih akcija od kojih je posebno izdvojio akciju u kojoj je zaplenjeno 300 kilograma kokaina i u kojoj je razbijena ozbiljna organizovana kriminalna grupa.

Prema rečima Stefanovića, ministarstva unutrašnjih poslova dve zemlje sarađuju i u oblastima koje se odnose na evropske integracije Republike Srbije i u tom pogledu, ministar je izdvojio značajan doprinos i pomoć nemačke kriminalističke i granične policije.

Stefanović se zahvalio Majeru i nemačkoj policiji na izraženoj spremnosti da nastave da pružaju pomoć srpskoj policiji kroz obuke i tehničko opremanje.

Štefan Majer istakao je da je Srbija za Nemačku važan i pouzdan partner:

„Vlada Nemačke snažno podržava put Srbije ka Evropskoj uniji. U svoje ime i ime nemačkog ministarstva unutrašnjih poslova želim da izrazim veliko priznanje i poštovanje prema napretku koji je Srbija ostvarila na putu ka EU”, rekao je Majer.

Pohvalio je saradnju policija dve zemlje u oblasti borbe protiv trgovine narkoticima, organizovanog kriminala, krijumčarenja ljudi i oružja i istakao konstruktivnu saradnju koju je Srbija pokazala tokom migrantske krize.

„Želim da se zahvalim srpskoj graničnoj policiji na sprečavanju ilegalnih migracija. Nemačka je i dalje glavna destinacija ilegalnih migracija i zajednički nam je cilj da ilegalne migracije zaustavimo i efikasno se borimo protiv krijumčarenja ljudi“, rekao je Majer.♦