Pismo: izvršitelji i policija nisu uspeli da iz Ustaničke 244g izbace Dejana Lazovića

Pismo: izvršitelji i policija nisu uspeli da iz Ustaničke 244g izbace Dejana Lazovića

23/07/2018 Off By BERB
Komesarijat za izbeglice, izvršitelji i policija danas nisu uspeli da iz garsonjere u Ustaničkoj 244g izbace na ulicu Dejana Lazovića, izbeglog iz Peći pre dve decenije.

 

Zahvaljujući solidarnoj podršci građana i aktivista Združene akcije Krov nad glavom i Kolektivne odbrane stanara, prvo u nizu najavljenih prinudnih iseljenja izbeglica iz Ustaničke 244g je sprečeno.

Dejan Lazović je ratni invalid i radnik koji se danas, kao i drugi ugroženi, snalazi sa penzijom od 14.000 dinara i povremenim radom na građevini. U Ustaničkoj 244g živi u prostoru od 16m2, nema drugi krov nad glavom, niti sredstva da ga obezbedi.

Prilikom prethodnog pokušaja prinudnih iseljenja iz Ustaničke 244g, Komesarijat je na izbeglice poslao policiju. Na današnje iseljenje su doveli izbeglice koje na osnovu konkursa treba da se usele u garsonjere u Ustaničkoj 244g, pokušavajući da problem predstave kao sukob izbeglica koje treba da se usele i izbeglica koje su “uzurpatori”. Dok Komesarijat preti izbeglicama pištoljima i pendrecima, i dok huška unesrećene ljude jedne protiv drugih, ko se bavi poslovima iz nadležnosti Komesarijata – zbrinjavanjem izbeglih? Očigledno niko, čim se više od dvadeset godina nakon ratova još uvek bavimo pitanjem koja izbeglička porodica je više unesrećena i ima više prava da se useli u prostoriju od 16m2.
Skrećemo pažnju javnosti da je nakon prošlogodišnjeg pokušaja prinudnog iseljenja, Komesarijat prihvatio da za izbeglice iz Ustaničke 244g nađe alternativno stambeno rešenje, pod uslovom da se prvo isele one porodice koje imaju gde da odu. Ovaj dogovor je realizovan, Komesarijatu su predati ključevi od pet stanova u kojima su živeli ljudi koji su se snašli za alternativni smeštaj, a u Ustaničkoj 244g ostali samo oni koji zaista nemaju drugi krov nad glavom. Za njih je Komesarijat neko vreme simulirao traženje rešenja, da bi na kraju ponovo pokrenuo prinudna iseljenja, ovog puta ne policijom, već lažima i poniženjima.
Združena akcija Krov nad glavom će nastaviti solidarnu podršku izbeglicama iz Ustaničke 244g sve dok ne nateramo Komesarijat da odustane od progona izbeglica i okrene se njihovom zbrinjavanju.
Sutra branimo Mikija!

U Beogradu, 23. jula 2018. godine(ZA Krov nad glavom)♦