Hašim Tači: potrebne su žrtve da bi se stiglo do sporazuma

Hašim Tači: potrebne su žrtve da bi se stiglo do sporazuma

20/07/2018 Off By BERB

 

Predsjednik Kosova Hašim Tači ponovio je da je poslednji razgovor u Briselu bio istorijski dan za Kosovo jer je Evropska komisija odlučila da Kosovo može da dobije viznu liberalizaciju, kao i da je njegov sastanak sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem bio težak i najkraći u poslednjih šest godina od kada se vodi dijalog u Briselu.

Tači je na konferenciji za novinare izjavio da je teško razgovarati sa predsednikom Vučićem, koji i dalje smatra da je Kosovo deo Srbije i da je Kosovo srce Srbije.

– Pozicije su nam jako daleke. Pozicija predsednika Vučića je daleko od realnosti. Sigurno da je on pod pritiskom tamošnje javnosti, ali kao lideri imamo obavezu da objasnimo našoj javnosti kakva je realnost. Kosovo je nezavisna i suverena država i to mora da bude jasno svakome ko je na vlasti u Srbiji. Pozicija Kosova je jasna da konačni sporazum treba da bude između dve suverene države”, rekao je Tači.

Smatra da obe zemlje mora da se žrtvuju kako bi se postigao sporazum, ali je poručio i da je Kosovo u zadnjih 30 godina činilo mnogo kompromisa kako bi stiglo do ovoga što ima danas. Rekao je da postoje glasovi kritike sa obe strane, ali da je dijalog važan za sve i da želi da narednih dana i nedelja ne bude nikakvih incidenata kako bi se dijalog nastavio i postigao konačni sporazum.♦