Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

Letovanje u organizaciji Srvenog krsta Srbije: U Baošićima ove godie odmor za 1.679 dece

17/07/2018 Off By BERB

 

U dečjem odmaralištu „Krista Đorđević“ u Baošićima kod Herceg Novog i ove godine boraviće 1.679 dece. Tamo će ovih dana doći ministar Zoran Đoršević i grupa beogradskih novinara.

 

U lepom odmaralištu Crvenog krsta Srbije nalaze se deca – korisnici narodnih kuhinja i humanitarne pomoći iz udaljenih seoskih sredina. Njihov boravak finansira Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije, Tamo su i deca sa Kosova i Metohije u organizaciji Pokrajinske organizacije Crvenog krsta Kosova i Metohije iz Vranja, čiji je boravak omogućila Skupština grada i Crveni krst Vranja.
U Baošićima nalaze se i deca samohranih roditelja i lošijeg materijalnog stanja iz Požege, Opatije i Tuzle čiji je boravak omogućila organizacija „Narodna pomoć Francuske“.
Crveni krst Srbije, preko uplatnice „Infostana“ omogućio je letovanje deci iz Beograda.
Najuspešniji učesnici Petog festivala pozorišnih predstava organizovanog u okviru programa „Promocija humanih vrednosti“.To su deca iz Ćićevca.
Kompanija „Jupol“ u Bašićima je poslala korisnike narodnih kuhinja i humanitarne pomoći iz udaljenih seoskih sredina.

Program letnje škole za decu u odmaralištu, u vreme posete novinara, realizuje 7 mladih volontera Crvenog krsta Ruma.

Crveni krst Srbije i ove godine upućuje na oporavak decu korisnike narodnih kuhinja i đake pešake iz Republike Srbije. Sredstva za oporavak dece prikupljena su od građana Beograda tako što je sa martovskom uplatnicom „Infostana“ stigla i pojedinačna uplatnica Crvenog krsta Srbije kojom se građani pozivaju da učestvuju u ovoj akciji.
Do 30. juna 2018. prikupljeno 3.322.859,65 a u akciji je učestvovalo 8.197 domaćinstava iz Beograda koje su uplatile sredstva za oporavak dece na moru. Pored građana Beograda pozivu Crvenog krsta Srbije odazvalo se i 24 firmi i preduzeća koja su svojim sredstvima pomogli oporavak dece korisnika narodnih kuhinja i đaka pešaka. Najmanja uplata na uplatnici Crvenog krsta Srbije iznosila je 10 dinara, a najveća 50.000 dinara. Banka „Poštanska štedionica“ oslobodila je provizije sve uplate građana za ovu namenu.Od ovih sredstava na moru će boraviti 101 dete korisnik narodnih kuhinja i đak pešak, iz 4 sredine u Srbiji ( Beograd,Žabalj,Inđija i Dimitrovgrad). Deca koja se upućuju na oporavak uzrasta su od 7 do 14 godina starosti, a oporavak svake grupe traje 10 dana.
Pored Beograđana i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Republike Srbije opredelilo je 20 miliona dinara za oporavak 670 dece korisnika narodnih kuhinja i humanitarne pomoći iz udaljenih seoskih sredina u odmaralištu Crvenog krsta Srbije u Baošiću. Zahvaljujući ovom ministarstvu oporavkom na moru obuhvatiće se deca iz 36 sredina u Srbiji, a grupe će činiti 25 dece.
Pored ove dece tokom leta 2018. u Dečjem odmaralištu Crvenog krsta Srbije boraviće i:
– 300 dece u organizaciji Crvenog krsta Kosova i Metohije, 100 dece smeštenih u hraniteljske porodice u organizaciji Crvenog krsta Sremska Mitrovica ( od kojih je 50 dece iz Šapca, 50 iz Sremske Mitrovice), 92 dece od sredstava i u organizaciji Crvenog krsta Stara Pazova,Subotica i Pećinci, 75 dece iz sredstava Skupštine grada Novog Sada u organizaciji Crvenog krsta Novog Sada, 50 dece iz sredstava Zadužbine Dragutina i Katice Đukanović (korisnici su deca iz četiri doma Zvečanska br.7 u Beogradu), 50 dece iz doma za nezbrinutu decu u Miloševcu, 50 dece iz Sanskog Mosta čiji je boravak omogućio Crveni krst Stara Pazova, 50 dece SKUD-a „Stojanović“ iz Prijedora, 20 dece ometene u razvoju u organizaciji Doma „Veternik“, 11 prvonagrađenih učenika osnovnih i srednjih škola (likovni, literalni radovi i video produkcija) koji su učestvovali na konkursu Crvenog krsta Srbije „Krv život znači“,
Tokom ovog leta, u realizaciji Letnje škole podmlatka Crvenog krsta Srbije u Baošićima, učestvovaće 57 edukovanih mladih volontera iz 15 organizacija Crvenog krsta (Štrpce, Leposavić, Zubin Potok, Ćićevac, Vlasotince, Svilajnac, Kraljevo, Aranđelovac, Ruma, Novi Sad, Kikinda, Stari grad, Voždovac, Mionica i Ivanjica).(Press CKS)♦