Hodžaj od generala Matisa traži podršku za formiranje vojske Kosova

Hodžaj od generala Matisa traži podršku za formiranje vojske Kosova

14/07/2018 Off By BERB
Zamenik premijera Kosova Enver Hodžaj zatražio je na sastanku Američko-jadranske povelje u Zagrebu da Kosovo ima svoju vojsku, budući da je „zemlja spremna i da ispunjava sve parametre za to pravo“.

 

On je optužio Srbiju zа političku blokadu i najavio osnivanje kosovske vojske zakonskim izmenama. Sastanku je prisustvovao i američki sekretar odbrane, Džejms Matis.

„Važno je da ovde naglasim – da su Bezbednosne snage Kosova spremne da se transformišu u tradicionalne vojne snage sa mandatom teritorijalne odbrane. Naše je suvereno pravo da preduzmemo taj korak,“ rekao je Hodžaj.

On je naglasio da je ovaj proces u neizvesnosti poslednjih godina, i dodao da je Kosovo „jedina zemlja na Balkanu i u Evropi“ koja nema svoju vojsku zbog „spoljnih prepreka za okončanje tranzicije“.

„Razlozi blokade su politički. Srbija se trudi da minira državnost Kosova, tako što ometa tranziciju Bezbednosnih snaga Kosova. Oni se trude da putem srpskih poslanika blokiraju ustavne izmene. U poslednje vreme su počeli i sa kampanjom zastrašivanja i hapšenja srpskih pripadnika Bezbednosnih snaga Kosova što je povećalo broj na 50 onih koji su napustili snage. To je neprihvatljivo i nećemo dopustiti da se poremeti multietnički karakter Bezbednosnih snaga Kosova u kojima 12 odsto pripadnika je iz manjinskih zajednica,“ rekao je na sastanku Hodžaj.

On je dodao da Kosovo mora da nastavi sa radom na transformaciji i da osnuje vojsku zakonskim izmenama uz poštovanje Ustava Kosova.

„Sada je vreme. Poštovani sekretaru, potrebna nam je vaša podrška kako bi okončali ovaj proces“, kazao je Hodžaj.

On je zatražio i puno članstvo Kosova u Jadranskoj povelji, budući da je sada samo posmatrač. Tu inicijativu podržale su i Crna Gora, Albanija i Makedonija(KoSSev).♦