Bedžet Pacoli za BBC: “Rekao sam Dačiću: Ja gradim – ti rušiš”

Bedžet Pacoli za BBC: “Rekao sam Dačiću: Ja gradim – ti rušiš”

13/07/2018 Off By BERB
Brojanje zemalja koje su priznale nezavisnost Kosova pretvorilo se maltene u novi međunacionalni balkanski sport.

“De-fakto i de-jure – 117 država”, kao opisuje stanje na balkanskom semaforu kosovski ministar inostranih poslova Bedžet Pacoli u razgovoru za BBC. Pacolli je rekao da je “dobar deo” svog ministarstva usmerio na povećanje broja zemalja koje su priznale Kosovo. Dodatni izazov stigao mu je iz Beograda, u vidu misije srpskog šefa diplomatije Ivice Dačića da ubedi, pre svih, afričke i azijske zemlje da povuku priznanje Kosova.

“Ja kažem Dačiću svuda gde ga sretnem – šta je njemu potrebno to?! Uvek mu kažem – ja gradim, ti rušiš. Samo nam se smeju ljudi – a tu je u pitanju i ugled Srbije”, kaže Pacoli.
Pacolli i Dačić često se sreću na marginama međunarodnih skupova, ali su javni susreti retki. Lista zemalja za koje Beograd tvrdi da su povukle priznanje Kosova uvećala se poslednjih meseci.
“Apsolutno ne znam, apsolutno je ludo”, odgovara Pacolli na pitanje kome je potrebna ova naizgled oštra bitka za promenu brojeva na semaforu kad suštinski neće ništa promeniti – ni stavove velikih sila, ni odnose pri glasanju u međunarodnim organizacijama. Ipak, Pacolli ulaže velike i lične i administrativne napore da se rezultat promeni u korist Prištine.(Agencije)♦