BEOGRAD DOMAĆIN KONGRESA IFTR

BEOGRAD DOMAĆIN KONGRESA IFTR

09/07/2018 Off By BERB

Ranka Čičak

Predsednica vlade Ana Brnabić otvorila je danas Svetski kongres Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja. Poželela je dobrodošlicu za više od hiljadu profesionalaca, teoretičara i praktičara pozorišnih i izvođačkih umetnosti iz celog sveta.

Svetski kongres IFTR- a organizovali su Studio laboratorija izvođačkih umetnosti Univerziteta u Beogradu i Fakultet dramskih umetnosti, koji ove godine slavi 70 godina, Ana je čestitala profesorki Ivani Vujič i dekanu Milošu Maloviću što su osvojili kandidaturu za održavanje ovog Kongresa u tesnoj trci sa konkurentom – Šangajem:
– Srbija ima dugogodišnju pozorišnu tradiciju kojom se ponosimo. Zato nam organizovanje ovog Kongresa pruža priliku da svetskoj publici prikažemo naše umetnike i njihove radove i da se uključimo u razgovore sa predstavnicima različitih kultura. Želela bih da vam skrenem pažnju na Bitef – jedan od vodećih evropskih festivala klasičnog i eksperimentalnog pozorišta. Već više od pedeset godina održava se svakog septembra. To je sjajan primer kako su pozorište i performans cvetali u Srbiji u proteklih pola veka. Svima koji su zainteresovani, preporučujem da se vrate u Beograd na 52 izdanje Bitefa. Uverena sam da su nauka, umetnost i kultura ključni pokretači društvenog i ekonomskog razvoja. A naša vlada je stvorila okruženje u kojem se umetnost ceni. U protekloj godini renovirali smo dva najveća muzeja – Narodni i Savremene umetnosti, pa vas pozivam da oba posetite i uživate u najboljoj srpskoj i evropskoj umetnodti.
Ana Brnabić je pozvala učesnike Kongresa da posete i Exzit koji počinje 12. jula u Novom Sadu.
Tema ovogodišnjeg Svetskog kongresa je “Pozorište i migracija – pozorište, nacija, identitet između migracija i nekretanja”.
Večeras je na otvaranju govorila i predsednica Međunarodne federacije za pozorišna istraživanja Džin Grejam Džons. Zatim dekan fakulteta dramskih umetnosti Miloš Pavlović i Ivana Grujić, redovni profesor FDU i predsedavajuća organizacionog odbora Kongresa.
Kongres će tarjati do 13. jula. ♦