GRCI NE PODRŽAVAJU SPORAZUM

GRCI NE PODRŽAVAJU SPORAZUM

09/07/2018 Off By BERB

Većina Grka ne odobrava nedavno potpisani sporazum između Grčke i Makedonije kojim bivša jugoslovenska republika postaje Republika Severna Makedonija, pokazalo je najnovije istraživanje Agencije “Kapa risrč”.

 

Prema istraživanju u kojem je učestvalo 9.800 ispitanika, 58 posto Grka ne podržava sporazum, a 30 posto je za njegovo potpisivanje.

Čak 56 posto anketiranih smatra da dogovor treba da bude ratifikovasn u grčkom parlamentu, nakon što Makedonija završi referendum i izmeni Ustav, a 37 posto ispitanika smatra da grčki poslanici treba da ratifikuju dogovor ne čekajući promenu ustava Makedonije.

Gotovo 18 posto ispitanika saglasno je s idejom da vojska treba interveniše i da privede političko rukovodstvo, predsednika i premijera, a 42 posto smatra da su izdajnici oni koji podržavaju sporazum.

Makedonija i Grčka potpisale su 17. juna sporazum kojim je okončan višegodišnji spor dve države zbog imena Makedonije.

Naziv Makedonija, nakon raspada Jugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument je da korištenje imena Makedonija predstavlja “sigurnsonu pretnju”, jer Grčka tako naziva svoju severnu oblast.(Agencije)♦