VUČIĆ POSETIO FABRIKU TELEOPTIK ŽIROSKOPI

VUČIĆ POSETIO FABRIKU TELEOPTIK ŽIROSKOPI

08/07/2018 Off By BERB

/Ranka Čičak/

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetio je danas fabriku Teleoptik – Žiroskopi. Fabrika je podignuta 1922. godine i bila je ponos jugoslovenske industrije, ali je posle 5. otobra 2000. godine ostavljena da propada.

Nova vlast, još u vreme kada je Aleksandar Vučić bio ministar odbrane, odlučila je da je spasi. Fabrika danas sto posto pripada državi, opremljena je najsavremenijim mašinama, koristila je investicioni program vlade i zaposlila 40 radnika. Upravo prima još 40 inžinjera tako da će vratiti staru slavu sa 250 stručnjaka. Proizvodi merne, optičke i navigacione instrumente. Bavi se razvojem i proizvodnjom uređaja za vođenje i lansiranje, glava za samonavođenje za PVO rakete i rakete vazduh – zemlja. U domenu njenog vojnog programa je i izrada žiro stabilnih sklopova, optičkih, optoelektronskih i nišanskih sprava.

Vlada je u ovu fabriku investirala 6,86 miliona evra za uvođenje novih tehnologija u oblasti zaštite površina nano česticama, za automatizaciju nanošenja elektronskih komponenti na štampane ploče. Nabavljena je vrhunska oprema koju u svetu imaju samo najbolji proizvožaći precizne mehanike, optičkih uređaja i opto elektronie iz SAD i Nemačke.
Posle razgledanja Predsednik je novinarima ispričao kolika je razlika između one fabrike koju je zatekao u tužnom stanju kada je postao ministar odbrane i ove danas kojom može samo da se ponosi.
Na pitenje ko je naterao bivše vlasti da uništavaju oružje i srpsku vojsku odgovorio je da su to oni koji su nas bombardovali.
Začudio se što bivši rukovodioci vojske, oni koji su je i uništili danas imaju primedbi na rad Ministarstva odbrane i podcenjuju uspeh koje naša vojska postiže.
Na pitanje našeg novinara kada će biti završeni razgovori u Briselu i kako komentariše Federika Mogerini odugovlačenje Albanaca da sprovedu Briselske dogovore, rekao je da ne može da krivi Mogerinijevu, ali da se ne nada da će i u ovoj turi razgovora biti zaključka.
Naša novinarka prokomentarisala je to:”To znači da ni referenduma ni konačnog dogovora našeg naroda o pitanju Kosova još neće biti.
Vučić je zaključio: “Pa normalno, o čemu da narod odlučuje, kada još nemamo ponudu Koosova”.
Sa Vučićem u Teleoptik – Žiroskopi bili su i Ministar odbrane Aleksandar Vučić i načenik Generalštaba VS Ljubiša Diković.♦