POROŠENKO U BEOGRADU

POROŠENKO U BEOGRADU

03/07/2018 Off By BERB

 

Ranka Čičak

Posle razgovora Aleksandra Vučić i Petra Porošenka u četiri okoa i sastanka delegacija Srbije u Ukrajine, ministri spolnih poslova dve zemlje potpisali su u Palati Srbija sporazum o ukidanju viza za državljane Ukrajine.

 

Direktori carina potpisali su protokol o saradnji u razmeni statističkih podataka. Posle toga oba predsednika su se obratila novinarima. Rekli su da između Srbije i Ukrajine nema otvorenih pitanja. Ukrajina podržava Srbiju u pogledu Kosova, a Srbija želi da se svi ukrajinski problemi mirno reše. Trgovinska razmena je lane bila 357 miliona dolara a obe zemlje se trude da je povećaju na jednu milijardu. Planira se otvaranje avuonske linije Beograd – Kijev. To bi doprinelo porastu turističke razmene. Lani smo imali nešto više od 10 hiljada i 600 ukrajinskih turista, a ove godine je taj broj već do sada povećan za 12 posto.
Najavljeno je i otvaranje sopomenika ličnosti obe zemlje u Ukrajini i u Srbiji. Tako u Novom Sadu će se podići spomenik Tarasu Ševčenku, ukrajinskom pesniku.
Ukrajina je dodelila deset stipendija za studente iz Srbije a i Ukrajinvci žele da se školuju u Srbiji.
Vučić i Porošenko razgovarali su i o uzajemnoj podršci oko ulaska u EU. Porošenko planira da će to biti 2025 godine, a Vučić kaže da bi i on to želeo, ali Srbija ima pre toga da reši kosovski problem.
Na Forumu privrednika dve zemlje bilo je 110 ukrajinskih i 150 srpskih kompanija. Oba predsednika, a i predsednik Privredne komore Srbije obećali su investiorima svu podršku.
Vučič je govorio o uspesima srpske privrede. Rekao je da je izvoz u Evropu porastao 100 posto, sa pet na deset milijardi. Tome je doprineo izvoz nemačkih firmi koji posluju kod nas. Srpski predsednik je rekao da nikada ovoliko srpskih privrdnika nije došlo na Forum i da je često morao da moli predsednika Komore da dovede što više naših kompanija, čak i kada se radilo o kompanijama sa razvijenim zemljama. Danas su ovde nejveći srpski privrednici jer su osetili da mogu da zarade sarađujući sa ukrajinskim kolegama.♦