RS: PROTERAN RUSKI MILIJARDER

RS: PROTERAN RUSKI MILIJARDER

03/07/2018 Off By BERB

Sarajevski portal Žurnal.info piše da je juče ruski milijarder Konstantin Malofeev zadržan na banjalučkom aerodromu pre nego što su mu pripadnici Granične policije BiH uručili rešenje o proterivanju iz BiH.

 

U dokumentu na osnovu kojeg je Malofeevom zabranjen ulazak u BiH navodi se da „Imenovani Konstantin Malofeev predstavlja pretnju BiH, javnom poretku, javnom redu i miru, javnom zdravlju BiH ili međunarodnim odnosima“.
Sve se dogodilo 30. maja ove godine, a u slučaj je, kako piše sarajevski portal bila uključena i Ambasada Ruske Federacije u BiH.
Prvo su, Malofeevevi saradnici kontaktirali kabinet predsednika Republike Srpske Milorada Dodika kako bi ga izvestili da zbog problema na granici milijarder ne može da stigne na zakazani sastanak. Dodik je, zatim, pozvao upravu Aerodroma Banja Luka negodujući zbog zadržavanja, ali je sitacija ostala nepromenjena. Na kraju je Malofeev zatražio pomoć od Ambasade Ruske Federacije, čiji su službenici pozvali ministra spoljnih poslova BiH Igora Crnatka. Ali, sve je bilo uzaludno – umesto da se sastane sa Dodikom Malofeev morao je da se vrati.
Konstantin Valerevič Malofeev je čovek sa crnih listi SAD-a i Evropske unije.
Mediji navode da je usko povezan sa separatistima u istočnoj Ukrajini i na Krimu. Bivši je poslodavac Aleksandra Brodarija takozvanog premijera Donjecke narodne republike. Vlada Ukrajine otvorila je krivičnu istragu o njegovoj navodnoj materijalnoj i finansijskoj podršci separatistima“, piše u odluci kojom je Malofeev stavljen na „crnu listu“ EU.
Kada je krajem maja pokušao da uđe u BiH, Malofejev je bio u društvu Vladimira Tretjakova, Denisa Gajevskog i Aleksandre Mačković. Tretjakov je odbio da uđe u BiH ukoliko se ne dozvoli ulazak Malofeevu, dok su Gajevski i Mačković iz privatnog aviona prešli u komercijalni i odletjeli za Beograd.
Prema informacijama medija, Malofeev je u Banja Luci nameravao da održi sastanak sa čelnicima Republike Srpske na kojem bi se govorilo o kupovini obveznica u iznosu od oko 200 miliona evra. Pošto je sastanak u Banja Luci propao, vlasti RS-a su odlučile da obveznice prodaju na berzi u Beču, a transakcija je, prema izveštaju sa berze, obavljena 28. juna 2018. godine. Umesto 200 miliona evra, prodate su obveznice vredne 168 miliona eura. Vlasti Republike Srpske još nisu objavile ko je kupac obveznica, ali je prema dokumentu dostupnom na web stranici berze u Beču, kao garant vraćanja novca nepoznatom kupcu naveden Budžet RS-a i to uz visoku kamatnu stopu od 4,75 posto.
Mediji koji se bave likom i delom milijardera Malofeeva godinama finansira separatističke režime koji provode (pro)rusku politiku. Osnivač je i vlasnik više firmi – a najpoznatija ja Marshal Capital Partners koja je takođe na crnoj listi SAD-a. Pre deset godina ruska kompanija za investicije VTB Capital podnela je sudu u Londonu žalbu protiv Malofeeva i njegovih firmi zatraživši povratak kredita u iznosu od 225 miliona dolara.
Tokom 2011. godine Sud je zaplenio deo Malofeeve imovine, a do 2015. godine dug prema VTB Capitalu narastao je na skoro 600 miliona dolara. Međutim, u martu 2015. godine VTB je zatražio povrat samo 100 miliona dolara, zbog čega je slučaj formalno – rešen. Istražni organi EU smatrali su da je sve ovo obavljeno uz blagoslov ruskih vlasti, i da je „oprost“ duga Malofeevu usledio nakon što je on dokazao da je finansirao separatističke aktivnosti u Ukrajini. Osim sa separatističkim aktivnostima u Ukrajini, Malofeeva su i crnogorske vlasti dovele u vezu sa pripremom državnog udara zbog čega mu je zabranjen ulazak u tu državu.
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik više puta se sastajao sa Konstantinom Malofeevim. Tokom 2017. godine ovaj ruski milijarder nekoliko je puta privatnim avionom dolazio u Banja Luku . Prema podacima bezbednosnih agencija BiH, sa Maelofeevim su u Republiku Srpsku dolazili njegovi saradnici koji vode kompaniju „Marshall Capital“ koja se bavi kreditiranjem, i kompanije „Sigurna Internet Liga” koja je povezana sa ruskim obaveštajnim službama.♦